Składniki:
Botwinka
1 pęczek
Marchewka
1 sztuka
Biała część pora
1 sztuka
Seler korzeniowy
1 plaster
Bulion warzywny Knorr
1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
2 sztuki
Napój kokosowy
100 mililitrów
Ziemniaki
5 sztuk
Olej rzepakowy
7 łyżek
Natka pieruszki (posiekana)
3 łyżki
łatwe
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę, seler obieram. Wszystkie warzywa płuczę. Botwinę siekam. Liście dodam do zupy na końcu. Marchew, seler kroję w talarki. Por drobno siekam. W garnku rozgrzewam olej, podsmażam por, marchewkę, seler, po chwili dodaję łodyżki botwiny pocięte. Wlewam około 2 litry wody. Dodaję kostkę Knorr Bulion warzywny, jedną kostkę cebulka.
Krok 2
Gotuję na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie obieram ziemniaki i kroję na plastry. Umieszczam w misce, dodaję pokruszoną kostkę, cebulkę i czosnek, pieprz, trzy łyżki oleju. Mieszam w marynacie.
Krok 3
Ziemniaki umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez około 15 minut w rozgrzanym piekarniku temp 200 stopni. Pod koniec gotowania zupy dodaję liście botwiny i gotuję jeszcze 5 minut. Na końcu dolewam mleczko kokosowe i doprawiam solą jeśli jest to konieczne. Zupę serwuję z ziemniakami i natką pietruszki.
Botwinka z pieczonymi ziemniakami – letnia uczta dla zmysłów
Botwinka z pieczonymi ziemniakami to doskonałe połączenie delikatnego smaku młodych buraków i chrupiących, aromatycznych ziemniaków. Ta zupa zachwyca nie tylko swoim intensywnym kolorem, ale także bogatym smakiem, który zostaje podkreślony dodatkiem mleczka kokosowego.
Dla kogo?
Danie to jest idealne dla miłośników lekkich, wiosennych zup oraz osób poszukujących prostych, ale pełnych smaku posiłków. Botwinka dostarcza cennych składników odżywczych, a pieczone ziemniaki stanowią sycący dodatek, który zadowoli nawet największych łasuchów. To propozycja zarówno dla wegetarian, jak i dla tych, którzy po prostu lubią eksperymentować w kuchni.
Na jaką okazję?
Botwinka z pieczonymi ziemniakami sprawdzi się jako lekki obiad w ciepły dzień lub jako pierwsze danie podczas rodzinnego obiadu. To również świetna propozycja na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi, kiedy chcesz zaskoczyć ich czymś prostym, ale wyjątkowym.
Czy wiesz, że?
Botwinka to młode liście i łodygi buraka, które są najbardziej soczyste i delikatne wiosną i wczesnym latem. Zawierają więcej witamin niż dojrzałe buraki, a ich charakterystyczny kolor pochodzi od naturalnych barwników – betacyjanów, które mają właściwości antyoksydacyjne.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić zupę dodając kwaśną śmietanę zamiast mleczka kokosowego lub posypać ją pokruszonym serem feta. Ziemniaki możesz doprawić różnymi ziołami – świetnie sprawdzi się rozmaryn lub tymianek. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do zupy łyżeczkę soku z cytryny tuż przed podaniem.