Składniki:
Cebula
1 sztuka
Ząbek czosnku
3 sztuki
Przecier pomidorowy
2 łyżki
Liść laurowy
2 sztuki
Marchew
1 sztuka
Pieprz
1 łyżeczka
Pieczarki
400 gramów
Sól
1 łyżeczka
Wołowina
1 kilogram
Mąka
2 łyżki
Bulion wołowy
2 szklanki
Natka pietruszki
1 pęczek
Oliwa
4 łyżki
Wytrawne czerwone wino
3 szklanki
Boczek wędzony
250 gramów
trudne
90 min.
8 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy lub gotujemy około 600 ml bulionu wołowego.
Krok 2
W otrzymanym wywarze dusimy do miękkości oczyszczone maleńkie cebulki. Jeśli dysponujemy tylko perłowymi ze słoika, podduszamy je przez kilka minut. Następnie przecedzamy.
Krok 3
Najdogodniej jest przyrządzać to danie w pojedynczym naczyniu, odpowiednim zarówno do smażenia na kuchence, jak i pieczenia w piekarniku, np. brytfannie, żeliwnym garnku. Nagrzewamy piekarnik do 230°C. Usuwamy skórę boczku(zachowujemy do późniejszego użycia), potem pokrojony na dość duże kawałki obsmażamy w brytfannie z kilkoma łyżkami oliwy przez parę minut. Kiedy uzyska właściwy kolor, wyjmujemy z naczynia i odkładamy na bok, zostawiając wytopiony tłuszcz.
Krok 4
Wołowinę osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy na rozgrzany tłuszcz pozostały po usmażeniu boczku. Smażymy tylko przez moment - aby zamknąć naczynka na powierzchni, a środek zostawić surowy. Cały proces najlepiej wykonać partiami, by uniknąć niepotrzebnego ścisku.
Krok 5
Po usmażeniu mięso odkładamy na moment na bok, zajmując się obsmażaniem warzyw (ten sam tłuszcz w razie potrzeby uzupełniany łyżką oliwy). Większość przepisów sugeruje jedną sztukę marchwi i cebuli, jednak zalecamy zwiększyć tę ilość. Zazwyczaj stosujemy 3 średnie marchewki i dwie cebule. Pokrojone w plasterki podsmażamy przez parę minut.
Krok 6
Do rozmiękczonych warzyw dodajemy wołowinę i boczek. Przyprawiamy całość świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Potem obsypujemy komponenty mąką i mieszamy tak, aby pokryły się jej cienką warstwą.
Klasyczny Boeuf Bourguignon według Julii Child
Boeuf Bourguignon to kwintesencja francuskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Ta aromatyczna potrawa, spopularyzowana przez legendarną Julię Child, zachwyca głębokim smakiem i aksamitną konsystencją. Przygotowanie wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników klasycznej kuchni francuskiej i wołowiny. Boeuf Bourguignon to propozycja dla osób ceniących tradycyjne smaki i gotowych poświęcić czas na przygotowanie wyjątkowego posiłku. Doskonały wybór dla rodzinnego obiadu, gdy chcemy zaimponować bliskim kulinarnym kunsztem.
Na jaką okazję?
Elegancka kolacja z przyjaciółmi, rodzinny obiad niedzielny czy romantyczna kolacja we dwoje – Boeuf Bourguignon sprawdzi się w każdej z tych sytuacji. To danie, które tworzy atmosferę, wprowadza nutę francuskiego szyku i pozwala delektować się chwilą przy stole.
Czy wiesz, że?
Julia Child spopularyzowała to danie w Ameryce w latach 60., pokazując je w swoim programie telewizyjnym. Tradycyjnie przygotowuje się je w jednym naczyniu – najlepiej żeliwnym, co pozwala zachować wszystkie aromaty i smaki. Sekret udanego Boeuf Bourguignon tkwi w odpowiednim obsmażeniu mięsa i warzyw przed duszeniem.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z dodatkami do tego dania. Klasycznie podaje się je z puree ziemniaczanym, ale równie dobrze smakuje z bagietką, kaszą czy makaronem tagliatelle. Dla głębszego smaku dodaj do bulionu łyżkę koncentratu pomidorowego lub kilka suszonych grzybów.