Składniki:

Chude mięso od szynki wieprzowej

1 kilogram

Cebula biała średniej wielkości

5 sztuk

Kiszony ogórek

4 sztuki

Pieprz mielony

1 łyżeczka

Słodka mielona papryka

2 łyżeczki

Woda

4 szklanki

Olej

1 szklanka

Delikat przyprawa w płynie Knorr

1 łyżeczka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

1 sztuka

Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr

1 sztuka

Rosół drobiowo-wołowy Knorr

1 sztuka

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

1 łyżka

Zasmażka błyskawiczna ciemna Knorr

3 łyżki

medium

średnie

60 min.

5 os.

Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pociąć w niewielkie plastry (w poprzek włókien). Ubić tłuczkiem do mięsa. Sporządzić marynatę łącząc 1/3 szklanki oleju z papryką, pieprzem, pokruszoną mini kostką czosnek, mini kostką smażona cebulka, Delikat. Posmarować mięso i odstawić na pół godziny do lodówki. Usmażyć na złoto na patelni na gorącym oleju. Cebulę drobno posiekać i dodać do garnka wraz z mięsem i tłuszczem z jego smażenia. Przenieść do garnka. Zalać wodą. Dodać Kostkę drobiowo-wołową Knorr i Kostkę do mięs pieczeniową. Dusić na średnim ogniu aż mięso stanie się miękkie, cebula rozgotuje się, a płyn odparuje do połowy.

Krok 2

Ogórki pokroić w paski i dodać do bitek. Dusić przez kolejne 10 minut. Zagęścić sos zasmażką błyskawiczną.

Krok 3

Serwować z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko, kluskami albo makaronem posypane natką pietruszki.

Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem

Tradycyjne bitki z szynki wieprzowej to danie, które zachwyca głębokim smakiem i aromatem. Soczyste plastry mięsa, delikatnie rozbite i zamarynowane w mieszance oleju z przyprawami, zyskują niepowtarzalny charakter dzięki dodatkowi kiszonych ogórków. To połączenie słodkawej cebulki, intensywnego czosnku i kwaskowatych ogórków tworzy harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Bitki z szynki to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Sprawdzą się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Dzięki delikatnemu mięsu i wyrazistemu sosowi zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy, a ich przygotowanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Aromatyczne bitki z kiszonym ogórkiem to również świetny pomysł na uroczysty posiłek w chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Podane z kaszą gryczaną lub kluskami stanowią kompletny, satysfakcjonujący posiłek.

Czy wiesz o tym?

Dodatek kiszonych ogórków do mięsnych sosów to tradycyjna technika kulinarna, która nie tylko wzbogaca smak, ale również pomaga w trawieniu tłustszych potraw. Kwas z ogórków przełamuje ciężkość mięsa, a jednocześnie nadaje całości orzeźwiający akcent.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do bitek – spróbuj dodać suszone grzyby, które nadadzą potrawie leśny aromat, lub odrobinę śmietany dla uzyskania kremowej konsystencji sosu. Zamiast kaszy gryczanej podaj bitki z puree ziemniaczanym lub domowymi kopytkami posypanymi świeżą natką pietruszki.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Blachy do pieczenia

Zamów Blachy do pieczenia już teraz!


Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF