Składniki:

Masło

250 gramów

Mleko w proszku

400 gramów

Mleko

125 mililitrów

Cukier

150 gramów

Orzechy laskowe

80 gramów

Herbatniki

50 gramów

easy

łatwe

40 min.

8 os.

Biały blok czekoladowy z orzechami

9 cm x 23 cm

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy prażymy na suchej patelni. Przenosimy na ściereczkę i pocieramy wzajemnie. Skórka powinna sama odpadać.

Krok 2

Masło, mleko i cukier wkładamy do rondelka i ogrzewamy do rozpuszczenia składników. Uzyskaną mieszankę przenosimy do miski i odstawiamy do delikatnego ostygnięcia.

Krok 3

Do mieszanki dodajemy mleko w proszku.

Krok 4

Starannie mieszamy, aby w masie nie było grudek.

Krok 5

Po chwili do mieszanki dodajemy orzechy oraz drobno pokruszone herbatniki.

Krok 6

Umieszczamy ją na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch. Blok wkładamy do lodówki na min 2 h. Przed serwowaniem kroimy.

Biały blok czekoladowy z orzechami – słodka klasyka bez pieczenia

Biały blok czekoladowy z orzechami to prawdziwa perełka wśród deserów, które nie wymagają piekarnika. Ten kremowy przysmak łączy w sobie delikatność białej czekolady z chrupiącą teksturą prażonych orzechów i herbatników. Przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy podgrzać masło z mlekiem i cukrem, dodać mleko w proszku, a następnie wzbogacić masę orzechami i pokruszonymi herbatnikami. Po dokładnym wymieszaniu składników, masę wykładamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Sekret doskonałego smaku tkwi w odpowiednim schłodzeniu – im dłużej blok odpoczywa w lodówce, tym lepiej smakuje!

Dla kogo?

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi wypiekami lub pieczenie ciast nigdy nie było Twoją mocną stroną, ten deser jest stworzony dla Ciebie! Biały blok czekoladowy to przepis, przy którym nie musisz martwić się o zakalec czy przypalenie – sukces masz gwarantowany za każdym razem!

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To idealny deser na każdą okazję, a nawet bez okazji! Receptura zawiera podstawowe składniki, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchennej szafce. Gdy niespodziewanie najdzie Cię ochota na coś słodkiego, biały blok czekoladowy przyjdzie Ci z pomocą – szybko, prosto i pysznie!

Czy wiesz, że?

Blok czekoladowy był niezwykle popularnym deserem w czasach PRL-u. Jego popularność wynikała głównie z łatwo dostępnych składników, które można było zdobyć nawet w czasach niedoborów. To prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który przetrwał próbę czasu!

Dla urozmaicenia

Jasny kolor białego bloku możesz przełamać dodając kolorowe bakalie – suszone morele, żurawinę czy rodzynki. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami orzechów lub dodać odrobinę skórki pomarańczowej dla cytrusowego aromatu.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Słoiki

Zamów Słoiki już teraz!


image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF