Składniki:

Duża bagietka

1 sztuka

Jajka

6 sztuk

Masło 82% tłuszczu

20 dekagramów

Posiekany szczypiorek

1 pęczek

Kilka rzodkiewek

4 sztuki

Średni ogórek

1 sztuka

Oliwa do smażenia

3 łyżki

Śmietana 36% lub jogurt

2 łyżki

Ser zółty tarty

15 gramów

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

easy

łatwe

15 min.

2 os.

Bajeczna jajecznica w bagietce

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka wbijamy na chłodną patelnię, następnie dodajemy masło. Mieszamy powolnymi ruchami tak aby masło się nam rozpuściło. Od czasu do czasu zdejmujemy patelnię z ognia, aby nam się nie przypaliła i stopniowo nabierała temperatury.

Krok 2

Mieszamy aż uzyskamy jednolity kolor i nasza jajecznica zacznie się zagęszczać. Dodajemy jogurt oraz posiekany szczypiorek, przyprawiamy solą, pieprzem.

Krok 3

Bagietkę można podgrzać w piekarniku i natychmiast gorącą jajecznicę układamy na pieczywie. Plasterki rzodkiewki i ogórka dostarczają nam dodatkowego smaku. Smacznego!!

Bajeczna Jajecznica w Bagietce – Śniadaniowy Klasyk w Nowej Odsłonie

Delikatna, kremowa jajecznica podana w chrupiącej bagietce to propozycja, która odmieni Twoje poranne rytuały. Sekret tej wyjątkowej potrawy tkwi w powolnym przygotowaniu jajek na zimnej patelni z dodatkiem masła, co nadaje im aksamitną konsystencję i bogaty smak.

Dla kogo?

Ta prosta, a jednocześnie elegancka propozycja śniadaniowa sprawdzi się zarówno dla zabieganych singli, jak i całych rodzin. Dzieci pokochają jajecznicę w formie „łódeczki” z bagietki, a dorośli docenią harmonię smaków i sycący charakter dania, które dostarcza energii na cały poranek.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Bajeczna jajecznica w bagietce to idealny wybór na leniwy weekend, kiedy mamy chwilę, by celebrować poranek. Sprawdzi się również jako szybki brunch dla niespodziewanych gości czy pomysł na wspólne gotowanie z dziećmi w niedzielny poranek.

Czy wiesz, że?

Technika przygotowania jajecznicy na zimnej patelni z okresowym zdejmowaniem jej z ognia to sekret szefów kuchni, który zapobiega przesuszeniu jajek. Dodatek jogurtu zamiast tradycyjnej śmietanki to nie tylko zdrowsza alternatywa, ale także sposób na uzyskanie wyjątkowej kremowości.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami! Oprócz klasycznego duetu rzodkiewki i ogórka, spróbuj dodać awokado, wędzony łosoś lub ser feta. Możesz też wzbogacić jajecznicę o ulubione zioła – bazylia, kolendra czy estragon nadadzą potrawie nowy wymiar smakowy. Podpieczoną bagietkę możesz delikatnie natrzeć czosnkiem dla intensywniejszego aromatu.

Zostaw komentarz