Składniki:

Ziemniaki

1 kilogram

Boczek

Cebula

2 sztuki

Jajka

2 sztuki

Mąka

1 szklanka

Majeranek mini kostka Knorr

2 sztuki

Olej

5 łyżek

Masło

3 łyżki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

2 sztuki

Sos słodko-kwaśny Knorr

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

easy

łatwe

60 min.

3 os.

babka ziemniaczana

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

ziemniaki i cebule obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zblendować.

Krok 2

Boczek pocięty w malutką kosteczkę podsmażyć na patelni do zrumienienia.

Krok 3

Do ziemniaków i cebuli wsypać jajka, mąkę i przyprawy(kostki Knorr,sól,pieprz) i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać boczek.

Krok 4

Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem formy na babkę, wypiekać ok.1h w 180 stopniach, aż patyczek będzie suchy.

Krok 5

Babkę, gdy jest jeszcze ciepła, wyjąć z formy i serwować z sosem słodko-kwaśnym Knorr.

Krok 6

DOBREGO APETYTU !!!

Tradycyjna Babka Ziemniaczana – Smak Domowego Ciepła

Babka ziemniaczana to klasyk polskiej kuchni, który łączy w sobie prostotę i wyrazisty smak. Nasze przepyszne danie powstaje z połączenia drobno startych ziemniaków i cebuli, które tworzą idealną bazę dla chrupiących kawałków podsmażonego boczku. Całość doprawiona solą, pieprzem i kostkami Knorr nabiera głębi smaku, której nie sposób się oprzeć.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Ta sycąca babka ziemniaczana to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni. Sprawdzi się zarówno jako danie główne dla całej rodziny, jak i jako pożywny posiłek dla osób ceniących sobie domowe, pełnowartościowe jedzenie. Jej prosty, ale wyrazisty smak docenią zarówno dorośli, jak i dzieci.

Na jaką okazję?

Babka ziemniaczana świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad w gronie rodzinnym, ale także jako danie na spotkanie ze znajomymi czy uroczystą kolację. Można ją również przygotować na wynos na piknik lub jako ciepłe danie na chłodniejsze dni. Podana z sosem słodko-kwaśnym Knorr staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Czy wiesz o tym?

Tradycyjna babka ziemniaczana wywodzi się z kuchni regionalnej wschodniej Polski. Dawniej przygotowywano ją głównie w okresie jesienno-zimowym, kiedy ziemniaki były podstawowym składnikiem w wiejskich domach. Sekret idealnej babki tkwi w odpowiednim rozdrobnieniu ziemniaków i cebuli – im drobniej, tym lepsza konsystencja gotowego dania.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić babkę ziemniaczaną dodatkiem świeżych ziół – szczególnie dobrze sprawdzi się koperek lub natka pietruszki. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj odrobinę wędzonego boczku zamiast zwykłego lub eksperymentuj z przyprawami, dodając np. czosnek lub majeranek.

Zostaw komentarz