Składniki:

Chleb tostowy kromki

8 sztuk

Ząbki czosnku

2 sztuki

Pomidory

4 sztuki

Ser mozzarella

2 sztuki

Posiekana świeża bazylia

1 łyżka

Czarne oliwki

2 łyżki

Czarny pieprz mielony

1 szczypta

Sól

1 szczypta

easy

łatwe

45 min.

8 os.

Aromatyczne toskańskie kanapki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczywo opiecz w tosterze lub piekarniku do złotego koloru i przekrój na skos.

Krok 2

Obierz czosnek, przekrój i posmaruj grzanki.

Krok 3

Pomidory opłucz i wraz z serem Mozzarella pokrój na plastry. Oliwki przetnij na połówki.

Krok 4

Na grzankach umieść po plasterku pomidora i sera, przystrój oliwką i świeżą bazylią. Posyp solą i pieprzem i aromatyczne toskańskie kanapki możesz serwować na stół.

Aromatyczne Toskańskie Kanapki

Prosta elegancja prosto z serca Toskanii! Nasze aromatyczne toskańskie kanapki to kwintesencja śródziemnomorskich smaków zamknięta w prostej przekąsce. Chrupiące grzanki nasączone aromatem czosnku, soczyste plastry pomidorów i kremowa mozzarella tworzą harmonijne połączenie, które przeniesie Cię wprost na włoskie wzgórza.

Dla kogo?

Te klasyczne włoskie bruschetta to doskonała propozycja zarówno dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, jak i dla osób poszukujących szybkiej, a jednocześnie wykwintnej przekąski. Idealne dla wegetarian oraz wszystkich, którzy cenią sobie proste, wyraziste smaki oparte na świeżych składnikach.

Na jaką okazję?

Toskańskie kanapki sprawdzą się jako elegancka przystawka podczas kolacji z przyjaciółmi, lekki lunch w ciepły dzień czy apetyczna przekąska do kieliszka wina. Możesz je również podać jako efektowny element bufetu podczas przyjęcia w ogrodzie lub rodzinnego spotkania.

Czy wiesz, że?

Bruschetta to jedna z najstarszych przekąsek włoskich, której początki sięgają starożytnego Rzymu. Pierwotnie była sposobem na sprawdzenie jakości nowego oliwy z oliwek oraz na wykorzystanie czerstwiejącego chleba. Dziś jest symbolem prostoty i doskonałości włoskiej kuchni.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić swoje toskańskie kanapki o różne dodatki: posiekane suszone pomidory, kapary, różne rodzaje oliwek czy bardziej wyraziste sery, jak pecorino. Spróbuj też dodać odrobinę balsamicznego octu lub pesto bazyliowego dla jeszcze głębszego smaku.

Zostaw komentarz