Składniki:

Makaron spaghetti

350 gramów

Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr

1 opakowanie

Mielone mięso

300 gramów

Cebula

1 sztuka

Ząbek czosnku

1 sztuka

Kapary

2 łyżki

Anchois

2 sztuki

Ostry żółty ser

50 gramów

Natka pietruszki

1 pęczek

Oliwa

3 łyżki

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Aromatyczne spaghetti śródziemnomorskie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie dodając łyżkę oliwy. Odcedź.

Krok 2

Zesmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym tłuszczu, dorzuć mięso mielone i smaż wszystko razem.

Krok 3

Zawartość saszetki Fix Knorr połącz z 250 ml wody i wlej do mięsa. Gotuj pod przykryciem 10-15 minut.

Krok 4

Filety anchois posiekaj drobno, pietruszkę pokrój i wmieszaj do sosu.

Krok 5

Ciepły makaron połącz z sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj kapary i posyp tartym serem. Zapiekaj przykryty w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 35 minut. Na 10 minut przed końcem możesz zdjąć pokrywę, by wierzch się zrumienił.

Aromatyczne Spaghetti Śródziemnomorskie

Odkryj smak słonecznej Italii z naszym przepisem na aromatyczne spaghetti śródziemnomorskie! To danie łączy w sobie intensywny smak mięsa mielonego z wyrazistymi nutami anchois i kaparów, tworząc harmonijną kompozycję, która przeniesie Cię na wybrzeże Morza Śródziemnego.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Idealne dla miłośników kuchni włoskiej, którzy cenią sobie wyraziste smaki. To propozycja dla całej rodziny – dzieci pokochają makaron, a dorośli docenią głębię śródziemnomorskich aromatów. Danie sprawdzi się również jako propozycja dla osób, które szukają inspiracji na szybki, ale efektowny obiad.

Na jaką okazję?

Spaghetti śródziemnomorskie to doskonały wybór na nieformalną kolację z przyjaciółmi, rodzinny obiad w weekend czy romantyczną kolację we dwoje. Dzięki efektownemu zapiekaniu w piekarniku, danie nabiera restauracyjnego charakteru, mimo prostoty przygotowania.

Czy wiesz, że?

Anchois to małe rybki, które są podstawą wielu śródziemnomorskich potraw. Dodają głębi smaku i umami, które trudno uzyskać z innych składników. W połączeniu z kaparami tworzą klasyczny duet kuchni włoskiej, szczególnie popularny w regionach nadmorskich.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o suszone pomidory, oliwki lub świeżą bazylię. Dla wegetariańskiej wersji, zastąp mięso mielone mieszanką pieczarek i bakłażana. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj szczyptę płatków chili lub świeżo zmielonego czarnego pieprzu tuż przed podaniem.

Zostaw komentarz