Składniki:
Kiełbasa
150 gramów
Zupa ogórkowa Knorr
1 opakowanie
Kasza gryczana
3 łyżki
Ser żółty
6 plastrów
Kawałek bagietki
6 sztuk
Śmietana 18%
3 łyżki
Posiekana natka pietruszki
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sporządź Zupę ogórkową Knorr według instrukcji na opakowaniu. Wrzuć plastry kiełbasy i odstaw na chwilę.
Krok 2
Gotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie (około 15 minut).
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść plastry sera na kawałkach bagietki i piecz przez 5 minut.
Krok 4
Odcedź kaszę, wsyp ją do zupy i taką przygotowaną zupę ogórkową wlej do talerzy lub filiżanek. Umieść na wierzchu po grzance i łyżeczce śmietany, a na końcu przystrój całość natką pietruszki.
Aromatyczna zupa ogórkowa z grzanką – tradycja w nowej odsłonie
Dla kogo?
Aromatyczna zupa ogórkowa z grzanką to propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnych polskich smaków, którzy szukają odrobiny urozmaicenia. Doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. To także świetna opcja dla zabieganych osób, które cenią sobie szybkie, ale pełnowartościowe posiłki – dzięki Zupie ogórkowej Knorr przygotowanie zajmie tylko chwilę!
Na jaką okazję?
Ta wyjątkowa wersja zupy ogórkowej idealnie sprawdzi się na codzienny obiad, ale też jako rozgrzewająca przekąska w chłodne dni. Podana w eleganckich filiżankach może stanowić ciekawy element przyjęcia lub spotkania towarzyskiego. Serowe grzanki dodają całości charakteru i sprawiają, że danie staje się bardziej sycące.
Czy wiesz, że?
Zupa ogórkowa to jeden z filarów polskiej kuchni. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie bulionu z dodatkiem kiszonych ogórków. Sekret wyjątkowego smaku tkwi w przesmażeniu startych ogórków na maśle przed dodaniem ich do wywaru. To właśnie ten krok sprawia, że zupa zyskuje głębszy, bardziej wyrazisty aromat.
Dla urozmaicenia
Zamiast klasycznych ziemniaków, ryżu czy makaronu, spróbuj dodać do zupy ugotowaną kaszę gryczaną. Taki dodatek nie tylko urozmaici smak, ale również wzbogaci potrawę o wartościowe składniki odżywcze. Plastry podwędzanej kiełbasy nadadzą zupie wyjątkowego aromatu, a chrupiąca grzanka z roztopionym serem będzie doskonałym zwieńczeniem tego pysznego dania. Całość udekoruj kleksem śmietany i świeżą natką pietruszki.