Składniki:
Duże ziemniaki
4 sztuki
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
0.5 opakowania
Bulion warzywny
400 mililitrów
Gałązka rozmarynu
2 sztuki
Pieprz czarny mielony
1 łyżeczka
Gęsta śmietana 30%
5 łyżek
Sos Sałatkowy Czosnkowy Knorr
1 opakowanie
Masło
2 łyżki
Oliwa z oliwek
3 łyżki
łatwe
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki starannie umyj szczoteczką. Potem przetnij wzdłużnie na połówki.
Krok 2
Dokładnie nagrzej szeroki rondel (najlepiej teflonowy) i dodaj oliwę. Umieść ziemniaki płaską stroną na patelni i smaż przez kilka minut, dopóki powierzchnia nie stanie się intensywnie rumiana.
Krok 3
Teraz obróć ziemniaki na drugą stronę, wsyp rozmaryn, dodaj świeże masło i zaczekaj, aż się spieni.
Krok 4
Przypraw ziemniaki pieprzem oraz przyprawą z opakowania Fix Knorr.
Krok 5
Dodaj bulion, aby sięgał do ¾ wysokości ziemniaków, lecz nie przykrywał ich w całości. Ostrożnie zamieszaj, umieść rondel w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i zapiekaj przez 25 minut. Po upieczeniu ziemniaki powinny posiadać chrupiącą skórkę i miękki środek.
Krok 6
Śmietanę połącz z dipem czosnkowym z opakowania Fix Knorr. Przygotowane ziemniaki serwuj z sosem osobno.
Pieczone Angielskie Ziemniaki – Chrupiąca Rozkosz w Mundurkach
Dla kogo?
Te pieczone angielskie ziemniaki to propozycja dla wszystkich miłośników prostych, ale wyrazistych smaków. Idealne dla osób ceniących sobie potrawy, gdzie główny składnik zachowuje swój naturalny charakter, wzbogacony jedynie o subtelne dodatki. Połówki ziemniaków z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem zadowolą zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Na jaką okazję?
Pieczone ziemniaki w angielskim stylu sprawdzą się jako elegancki dodatek do niedzielnego obiadu, ale też jako samodzielna przekąska na wieczór z przyjaciółmi. Ich uniwersalność pozwala podać je zarówno do wykwintnych dań mięsnych, jak i do prostych potraw z grilla czy ryb. To również świetna propozycja na szybką kolację w środku tygodnia.
Czy wiesz o tym?
Ziemniak to jedno z niewielu warzyw znanych na całym świecie, a jego skórka, którą często niepotrzebnie wyrzucamy, zawiera najwięcej smaku i aromatu. W tradycyjnej kuchni angielskiej ziemniaki pieczone w mundurkach stanowią podstawę wielu posiłków. Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w połączeniu rumienienia na patelni i dopiekania w piekarniku.
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z ziołami – oprócz rozmarynu świetnie sprawdzi się tymianek, szałwia czy oregano. Możesz też dodać do dipu czosnkowego odrobinę startego parmezanu lub posiekanego szczypiorku. Dla bardziej wyrazistego smaku, przed smażeniem natrzeć ziemniaki odrobiną wędzonej papryki lub ziaren kuminu.
Pamiętaj, że najlepsze rezultaty uzyskasz używając ziemniaków o dużej zawartości skrobi, które po upieczeniu będą miały idealnie miękki środek i chrupiącą skórkę.