Składniki:
Żeberka wieprzowe
1.5 kilograma
Rosół wołowy Knorr
2 sztuki
Cebula
2 sztuki
Ketchup Hellmann's Pikantny
200 mililitrów
Miód
2 łyżki
Kolendra mielona
1 łyżka
Cynamon
1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka
Imbir suszony
1 łyżeczka
Czosnek posiekany, ząbek
1 sztuka
Cukier brązowy
2 łyżeczki
Pieprz cayenne
1 łyżeczka
Margaryna
1 łyżka
łatwe
60 min.
6 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka opłucz i podziel na mniejsze kawałki – po 2-3 kostki. Przygotuj pachnący wywar: zagotuj 1 l wody i rozpuść w niej kostki bulionowe.
Krok 2
Kawałki żeberek ugotuj w sporządzonym bulionie aż zmiękną. Potem odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 3
Cebule posiekaj w małą kostkę i zeszklij na margarynie, dodaj czosnek. Potem wsyp cukier i skarmelizuj go.
Krok 4
Potem wsyp wszystkie przyprawy i smaż moment razem. Następnie dodaj ketchup oraz miód i gotuj wszystko na niskim ogniu 15 minut. Jeśli marynata okaże się zbyt gęsta, dolej trochę wywaru z gotowania.
Krok 5
Schłodzone żeberka zanurz w marynacie i zostaw w niej przez całą noc. Grilluj na rozgrzanym ruszcie pilnując, aby nie przypalić żeberek.
Amerykańskie żeberka BBQ – klasyk z grilla o niepowtarzalnym smaku
Amerykańskie żeberka BBQ to prawdziwa uczta dla miłośników mięsnych potraw z grilla. Soczyste kawałki wieprzowiny, otulone aromatyczną, słodkawo-dymną glazurą, rozpływają się w ustach i przenoszą nas wprost na amerykańskie podwórko w upalny letni dzień. Sekret tkwi w długim marynowaaniu i powolnym grillowaniu, dzięki czemu mięso nabiera niepowtarzalnego charakteru.
Dla kogo?
Żeberka BBQ to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie wyraziste smaki i nie boją się pobrudzić palców podczas jedzenia. To danie, które zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Miłośnicy klasycznej kuchni amerykańskiej docenią autentyczny smak, a osoby szukające nowych doznań kulinarnych będą zachwycone połączeniem słodyczy miodu, ostrości przypraw i głębokiego aromatu karmelizowanej cebuli.
Na jaką okazję?
Idealnie sprawdzą się podczas weekendowego grillowania z rodziną lub przyjaciółmi. To także świetny pomysł na nieformalne przyjęcie w ogrodzie czy spotkanie przy okazji meczu. Przygotowanie wymaga czasu (szczególnie marynowanie przez noc), ale efekt końcowy wynagradza wszystkie starania i z pewnością zachwyci gości.
Czy wiesz, że?
Tradycyjne amerykańskie BBQ to nie tylko sposób przyrządzania potraw, ale cała kultura. W różnych regionach USA występują odmienne style przygotowywania żeberek – od słodkich w Kansas City, przez ostre w Teksasie, po bardziej kwaśne w Karolinie. Nasza wersja łączy w sobie elementy różnych stylów, tworząc uniwersalny przepis, który przypadnie do gustu każdemu.
Dla urozmaicenia
Żeberka możesz podać z klasycznym zestawem dodatków: kukurydzą z grilla, pieczonymi ziemniakami i surówką coleslaw. Dla bardziej wyrazistego smaku, przygotuj dodatkowy sos BBQ do maczania lub pikantny dip na bazie jogurtu z dodatkiem chili. Jeśli lubisz eksperymentować, dodaj do marynaty odrobinę whisky lub sosu Worcestershire.