Składniki:
Pierść kurczaka
2 sztuki
Różyczki brokułów
1 sztuka
Śmietana 36%
500 mililitrów
Bulion drobiowy
1 szklanka
Ser Grana Padano
100 gramów
Makaron penne
400 gramów
Kiełki brokuła
1 opakowanie
Sól
1 szczypta
Pieprz
1 szczypta
średnie
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka siekamy w drobną kostkę i obsmażamy na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem, na całkiem sporej patelni.
Krok 2
Do przysmażonego kurczaka dolewamy szklankę bulionu i wsypujemy pokrojony brokuł (świeży powinien być ugotowany al dente, mrożony zalany wrzątkiem).
Krok 3
Po delikatnym odparowaniu bulionu dodajemy śmietankę 36% i redukujemy na silnym ogniu (około 3 min.).
Krok 4
Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron oraz tarty ser grana padano lub parmigiano reggiano i przez 1 min redukujemy (dodajemy sól w zależności od ilości dodanego sera)
Krok 5
Do dekoracji układamy kiełki brokuła, które doskonale komponują się smakiem do sosu oraz oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym
Kremowy makaron z kawałkami soczystego kurczaka i chrupiącymi brokułami to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten włoski klasyk w polskim wydaniu łączy w sobie delikatność śmietany, wyrazisty smak sera i aromatyczny czosnek. Danie, które przygotujemy w zaledwie kilkanaście minut, stanie się ulubionym punktem Twojego kulinarnego repertuaru.
Dla kogo?
Idealne danie dla zapracowanych rodziców i studentów ceniących szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Połączenie białka z kurczaka, węglowodanów z makaronu i witamin z brokułów sprawia, że jest to zbilansowany obiad dla całej rodziny. Dzieci pokochają kremowy sos, a dorośli docenią głębię smaku dzięki dodatkowi sera grana padano.
Na jaką okazję?
Sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i jako lekka kolacja dla niespodziewanych gości. To także doskonała propozycja na romantyczną kolację we dwoje – elegancka w swojej prostocie, ale jednocześnie sycąca i pełna smaku. Podane na podgrzanym talerzu z kieliszkiem białego wina stworzy niezapomniany kulinarny duet.
Czy wiesz o tym?
Kiełki brokułów, którymi dekorujemy danie, zawierają nawet 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż dojrzałe brokuły! Dodatkowo, ser parmigiano reggiano to jeden z najstarszych serów świata, produkowany tą samą metodą od ponad 800 lat.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami makaronu – świetnie sprawdzi się penne, farfalle lub tagliatelle. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj suszone pomidory lub garść prażonych orzechów włoskich. Wersja wegetariańska? Zastąp kurczaka podsmażonymi pieczarkami lub tofu.