Czy wiesz, że potrawy przygotowane w airfryerze zawierają nawet o 80% mniej tłuszczu niż te same dania smażone tradycyjnie? To właśnie dlatego urządzenie to stało się nieodłącznym elementem kuchni osób dbających o linię i liczących punkty w programach żywieniowych.

Czym jest program punktowy i jak airfryer wspiera odchudzanie

Program punktowy to system kontroli spożywanych kalorii, w którym produktom i potrawom przypisuje się wartości punktowe zależne od ich kaloryczności, zawartości tłuszczu, cukru i białka. Airfryer doskonale wpisuje się w tę koncepcję, umożliwiając przygotowanie ulubionych potraw przy znacznie mniejszej ilości punktów.

Kluczową zaletą airfryera jest możliwość uzyskania chrupiącej, apetycznej struktury potraw bez konieczności dodawania dużej ilości tłuszczu. Podczas gdy tradycyjne smażenie frytki może kosztować nawet 10-12 punktów, te same frytki przygotowane w airfryerze to zaledwie 4-5 punktów – a różnica w smaku jest minimalna!

Przeliczanie wartości punktowych dla potraw z airfryera jest stosunkowo proste. Należy uwzględnić:

  • Podstawową wartość punktową produktu
  • Odjąć punkty za niezużyty tłuszcz (zazwyczaj 75-90% mniej w porównaniu do tradycyjnego smażenia)
  • Uwzględnić ewentualne dodatki (przyprawy, marynaty)

Przykład: Kotlet drobiowy (100g) smażony tradycyjnie to około 7 punktów, podczas gdy ten sam kotlet przygotowany w airfryerze to tylko 4 punkty.

Akcesoria zwiększające efektywność diety punktowej

Aby maksymalnie wykorzystać potencjał airfryera w programie punktowym, warto zainwestować w kilka kluczowych akcesoriów:

  1. Silikonowa mata do wyłożenia kosza – eliminuje potrzebę używania nawet minimalnej ilości tłuszczu
  2. Separator do kosza – umożliwia jednoczesne przygotowanie różnych składników bez mieszania smaków
  3. Specjalne szczypce nieprzywierające – pozwalają obracać potrawy bez uszkadzania ich struktury
  4. Rozpylacz do oliwy – umożliwia równomierne rozprowadzenie minimalnej ilości tłuszczu
  5. Foremki silikonowe – idealne do przygotowywania wypieków niskokalorycznych

Precyzyjne odmierzanie składników to podstawa sukcesu w programie punktowym. Dlatego waga kuchenna z dokładnością do 1g powinna stanowić uzupełnienie zestawu z airfryerem.

W naszym sklepie Multi Cook oferujemy kompleksowe wyposażenie do airfryerów, które wspiera realizację programów punktowych. Jako oficjalni partnerzy wiodących producentów, zapewniamy najwyższą jakość sprzętu z gwarancją nawet do 30 lat. Wszystkie nasze produkty posiadają certyfikaty potwierdzające ich bezpieczeństwo, a dodatkowo oferujemy możliwość zwrotu towaru przez 28 dni od zakupu. Zapraszamy do odwiedzenia naszych punktów stacjonarnych w Zielonej Górze lub skorzystania z wygodnych zakupów online z dostawą pod wskazany adres.

Niskokaloryczne przepisy do airfryera zgodne z systemem punktowym

Śniadania o niskiej wartości punktowej

Airfryer doskonale sprawdza się w przygotowaniu lekkich śniadań, które mieszczą się w dziennym limicie punktowym. Omlet z warzywami przygotowany w airfryerze wymaga jedynie 2-3 punktów, dzięki minimalnej ilości tłuszczu. Wystarczy roztrzepać jajka z odrobiną mleka, dodać posiekane warzywa (papryka, szpinak, cebula) i piec w temperaturze 180°C przez 8 minut.

Tost francuski z owocami to alternatywa o wartości 4-5 punktów. Chleb pełnoziarnisty namoczony w mieszance jajka z cynamonem i odrobiną erytrytolu, pieczony w airfryerze przez 6 minut i podany z sezonowymi owocami, stanowi pełnowartościowy posiłek na dobry początek dnia.

Obiady i kolacje w limicie punktowym

Pieczony łosoś z warzywami to danie obiadowe o wartości około 6-7 punktów. Filet łososia skropiony sokiem z cytryny i posypany ziołami, pieczony w airfryerze w temperaturze 200°C przez 12 minut, zachowuje soczystość i wartości odżywcze. Podany z grillowanymi warzywami korzeniowymi (marchew, pietruszka) stanowi zbilansowany posiłek.

Kurczak z ziołami to propozycja o wartości 5-6 punktów. Pierś z kurczaka zamarynowana w jogurcie naturalnym z dodatkiem ziół prowansalskich, pieczona w temperaturze 190°C przez 15 minut, pozostaje soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz.

Na kolację sprawdzą się warzywa grillowane (2-3 punkty) – bakłażan, cukinia i papryka skropione odrobiną oliwy z dodatkiem ziół, pieczone przez 10 minut. Alternatywą są mini quiche bez ciasta (4 punkty) – mieszanka jajek, odrobiny mleka i warzyw, pieczona w silikonowych foremkach przez 12 minut.

Przekąski o obniżonej wartości punktowej to m.in. chipsy z warzyw (1-2 punkty) – cienkie plastry buraka, marchewki czy jarmużu pieczone bez tłuszczu przez 8 minut, oraz pieczone jabłka z cynamonem (3 punkty) – jabłka wypełnione mieszanką cynamonu i erytrytolu, pieczone przez 15 minut.

Zostaw komentarz