Spis treści:
Spis treści:
Klasyczny i najpopularniejszy sposób przyrządzania pierogów, który wypada korzystnie w porównaniu ze smażeniem na patelni czy pieczeniem w piekarniku na blasze.
Tak naprawdę ugotowanie zamrożonych klusek na patelni, aby nie pękały i nie rozpadały się, nie jest takie trudne, w razie potrzeby nawet nastoletni uczeń, który wrócił głodny ze szkoły lub na śniadanie rano, kiedy nie mógł się obudzić obudź rodziców, poradź sobie z nimi. Jeszcze śpią.
- Napełnij duży rondel w dwóch trzecich wodą, przykryj i zagotuj na dużym ogniu.
- Dodać sól do smaku, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, małą cebulę (posiekaną lub w całości), według uznania, ulubione przyprawy. Aby kluski były pyszne i nie sklejały się, do wody należy dodać łyżkę oleju roślinnego.
- Po ugotowaniu do wody wrzucamy taką ilość zamrożonych klusek, aby wygodnie zmieściły się w jednej warstwie na patelni, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Po wypłynięciu na powierzchnię zmniejszyć ogień i ponownie wymieszać.
- Następnie najczęściej zadawanym pytaniem jest: „Jak długo i jak długo należy gotować mrożone pierogi z mięsem po ich wypłynięciu na powierzchnię?” Odpowiadamy: gotuj przez 5-7 minut!
- Ugotowane kluski ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową na talerz, dodać masło i podawać. Do smaku doprawić kwaśną śmietaną, octem, majonezem, ketchupem lub ulubionym sosem, doprawić drobno posiekanymi ziołami i czosnkiem. Smacznego!
Gotowane półprodukty, jakimi są kluski, mogą być także elementem innego dania, które bardzo łatwo przygotować w piekarniku. Dodatkowo na bazie np. wywaru powstałego z gotowania można przygotować smaczną i sycącą zupę z knedlami lub klopsikami.