Składniki:
Banan
2 sztuki
Jajka kurze (najlepiej z wolnego wybiegu)
3 sztuki
Mąka pszenna
240 gramów
Proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Cukier
70 gramów
Cukier wanilinowy
20 gramów
Olej
100 mililitrów
Czekolada deserowa
40 gramów
Cynamon
0.5 łyżeczki
łatwe
60 min.
6 os.

Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka miksujemy z cukrami (cukier biały i waniliowy) na najwyższych obrotach miksera aż powstanie puszysta i jasna masa.
Krok 2
W jednej misce łączymy suche składniki plus rozdrobnioną czekoladę. W drugiej rozgniatamy przy użyciu widelca banany.
Krok 3
Potem do jajek ubitych na puszystość wsypujemy suche składniki oraz rozdrobnioną czekoladę. Wszystko łagodnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy rozgniecione banany widelcem i olej. Mieszamy do ujednolicenia masy.
Krok 4
Przygotowaną masę umieszczamy w foremkach na muffinki (można stosować papilotki papierowe jak również silikonowe) nakładamy pełną, porządną łyżkę ciasta (około 3/4 wysokości papilotki). Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5
Przygotowane muffinki możemy ozdobić polewą lub oprószyć cukrem pudrem, osobiście preferuję je w podstawowej formie czyli bez dodatków.
Muffinki bananowe z kawałkami czekolady
Puszyste muffinki bananowe z kawałkami czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wilgotne ciasto z intensywnym aromatem dojrzałych bananów przełamane słodyczą rozpływającej się w ustach czekolady tworzy harmonijne połączenie smaków, które zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Dla kogo?
Te pyszne muffinki to doskonała propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają ich słodki smak, a dorośli docenią prostotę wykonania i naturalne składniki. To również świetna opcja dla osób poszukujących sposobu na wykorzystanie przejrzałych bananów, które nadają wypiekom wyjątkową wilgotność i słodycz.
Na jaką okazję?
Muffinki bananowe sprawdzą się zarówno jako codzienny dodatek do porannej kawy, jak i deser na nieformalnych spotkaniach z przyjaciółmi. Można je również zapakować do lunchboxa jako słodką przekąskę w pracy czy szkole. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co czyni je idealnym wyborem na spontaniczne wypieki.
Czy wiesz o tym?
Banany w cieście nie tylko nadają mu charakterystyczny smak, ale również działają jako naturalny zamiennik części tłuszczu, dzięki czemu muffinki są bardziej wilgotne i mniej kaloryczne. Dodatkowo, im bardziej dojrzałe (wręcz brązowe) banany wykorzystamy, tym słodsze i bardziej aromatyczne będą nasze wypieki.
Dla urozmaicenia
Podstawowy przepis można łatwo modyfikować według własnych upodobań. Zamiast czekolady można dodać orzechy, suszone owoce lub płatki kokosowe. Dla bardziej wyrazistego smaku warto dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu. Gotowe muffinki można podawać na ciepło lub na zimno, w wersji podstawowej lub udekorowane polewą czekoladową czy posypane cukrem pudrem.
