Składniki:

Krewetki surowe

250 gramów

Przyprawa Czerwone Curry Knorr

1 opakowanie

Ananas z puszki (plastry)

6 sztuk

Mleko kokosowe, puszka

1 sztuka

Cebula szalotka

2 sztuki

Czosnek ząbki

2 sztuki

Sos rybny

3 łyżki

Olej kokosowy dziewiczy (extra vergine)

2 łyżki

Cytryna lub limonka

1 sztuka

Kolendra, posiekana

2 łyżki

easy

łatwe

30 min.

2 os.

Czerwone curry z krewetkami i ananasem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki odmrażamy (jeśli są zamrożone), świeże oczyszczamy (ale nie zdejmujemy skorupek). Ananasa pozbawiamy skóry, tniemy na plastry, z których usuwamy twardy rdzeń i siekamy w kostkę. Jeśli owoce pochodzą z puszki to dokładnie odsączamy je z zalewy i kroimy.

Krok 2

Podgrzewamy olej kokosowy, na którym obsmażamy czosnek i siekaną szalotkę wraz z połową przyprawy Czerwone Curry i 2 łyżkami sosu rybnego. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy, dopóki nie staną się różowe. Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy ananasa i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy około 2 minut i wyciągamy wszystkie krewetki z sosu. Jeśli tego nie wykonamy, będą twarde od zbyt długiego gotowania.

Krok 3

Po wyjęciu krewetek redukujemy sos – gotujemy około 10 – 12 minut, aż zmniejszy objętość i stanie się gęstszy. Doprawiamy do smaku sosem rybnym i Czerwonym Curry (przyprawa nie jest bardzo ostra, ale uważajcie, ponieważ być może ½ opakowania dodanego na początku gotowania będzie wystarczające). Następnie dodajemy do sosu krewetki, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Serwujemy z ryżem, świeżymi ziołami np. kolendrą, sokiem z limonki i olejem sezamowym.

Czerwone curry z krewetkami i ananasem – egzotyczna uczta w Twoim domu

Czerwone curry z krewetkami i ananasem to danie, które przeniesie Cię wprost do słonecznej Tajlandii. Soczyste krewetki otulone aksamitnym sosem kokosowym, słodycz ananasa i aromatyczne przyprawy tworzą harmonijną kompozycję smaków, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. To idealna propozycja na wieczór, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu.

Dla kogo?

Danie spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej oraz osobom poszukującym nowych, egzotycznych smaków. Czerwone curry z krewetkami i ananasem to również doskonała propozycja dla osób ceniących szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Delikatna słodycz ananasa równoważy pikantność przypraw, dzięki czemu danie może przypaść do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za ostrymi potrawami.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na nieformalny obiad z przyjaciółmi. Egzotyczny charakter potrawy uczyni z niej gwiazdę każdego spotkania towarzyskiego. Podane z ryżem i świeżą kolendrą będzie również doskonałym pomysłem na weekendowy obiad, gdy masz więcej czasu na kulinarne eksperymenty.

Czy wiesz, że?

Czerwone curry to jedna z najpopularniejszych past curry w kuchni tajskiej. W tradycyjnej wersji zawiera chili, trawę cytrynową, galangal i pastę krewetkową. Połączenie mleka kokosowego z owocami, takimi jak ananas, to klasyczny sposób na złagodzenie pikantności dania, jednocześnie wzbogacając jego profil smakowy o słodkie nuty.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z tym przepisem, dodając warzywa takie jak papryka, cukinia czy groszek cukrowy. Krewetki można zastąpić kurczakiem lub tofu dla wersji wegetariańskiej. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj świeżą limonkę i posiekaną kolendrę tuż przed podaniem.

Zostaw komentarz