Składniki:

Cebula

1 sztuka

Ząbek czosnku

1 sztuka

Zioła prowansalskie

1 łyżka

Sos spaghetti toscana Knorr

1 sztuka

Tarty żółty ser

4 łyżki

Pierożki tortellini

400 gramów

easy

łatwe

15 min.

3 os.

Tortellini w sosie pomidorowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, po czym szklimy przez chwilę na rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Wlewamy sos i dodajemy zioła prowansalskie.

Krok 3

Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.

Krok 4

Tortellini gotujemy w wodzie wrzącej według instrukcji, po czym odcedzamy.

Krok 5

Na pierożki wykładamy sos i oprószamy startym serem. Smacznego!

Tortellini w sosie pomidorowym – klasyka włoskiej kuchni w Twoim domu

Delikatne tortellini otulone aksamitnym sosem pomidorowym to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie, w którym prostota składników spotyka się z głębią smaku, tworząc harmonijną kompozycję, która przeniesie Cię prosto do słonecznej Italii.

Dla kogo?

Tortellini w sosie pomidorowym to idealna propozycja zarówno dla zabieganych rodziców szukających szybkiego obiadu dla całej rodziny, jak i dla singli pragnących zjeść coś pożywnego bez spędzania godzin w kuchni. Dzięki prostocie przygotowania i uniwersalnemu smakowi, danie spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się doskonale jako szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy czas nagli, a apetyt dopisuje. Może być również bazą do bardziej wystawnej kolacji – wystarczy dodać kieliszek włoskiego wina i świeżą bagietkę, by stworzyć klimat romantycznej kolacji we włoskim stylu.

Czy wiesz, że…?

Tortellini to tradycyjny makaron z regionu Emilia-Romania we Włoszech. Według legendy, ich kształt został zainspirowany pępkiem bogini Wenus! Połączenie tego makaronu z prostym sosem pomidorowym to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody w kuchni włoskiej.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sos dodając świeżą bazylię, suszone pomidory lub oliwki. Dla bardziej sycącej wersji, dodaj do sosu podsmażone kawałki kurczaka lub włoską kiełbasę. Świeżo starty parmezan i kilka kropel oliwy z oliwek extra virgin na wierzchu nadadzą potrawie autentycznego, włoskiego charakteru.

Zostaw komentarz