Składniki:

Woda

2 litry

Ziele angielskie

2 sztuki

Liść laurowy

2 sztuki

Sól

2 łyżki

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

1 łyżka

Musztarda francuska

1 łyżka

Papryczka chili

1 sztuka

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

2 sztuki

Roszponka

1 opakowanie

Majeranek suszony

1 łyżeczka

Czosnek - ząbki

2 sztuki

Karkówka (w kawałku)

1 sztuka

easy

łatwe

90 min.

4 os.

Gotowana karkówka z grilla na roszponce

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszelkie przyprawy, posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chilli oraz musztardę wsypujemy do wody i doprowadzamy do wrzenia. Potem do garnka wkładamy obwiązany sznurkiem karczek i gotujemy go pod przykryciem na małym ogniu aż zmięknie (ok 1,5 godziny). Jeśli dużo wody wyparuje, dolewamy 250 ml.

Krok 2

Miękki karczek wyciągamy z wody i usuwamy z niego sznurek. Kroimy go na grube plastry.

Krok 3

Kawałki karczku przesmażamy na patelni grillowej używając niewielkiej ilości oleju. Dzięki temu mięso pozostanie miękkie wewnątrz, a z zewnątrz będzie przyjemnie chrupiące.

Krok 4

Na talerze wykładamy roszponkę i skrapiamy ją sosem koperkowo ziołowym przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na sałatę układamy mięso i podajemy natychmiast.

Soczysta karkówka z grilla na roszponce

Delikatna, soczysta karkówka z chrupiącą skórką podana na świeżej roszponce to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika mięsnych dań. Sekret tej potrawy tkwi w długim gotowaniu mięsa w aromatycznym wywarze, a następnie krótkim grillowaniu, co nadaje jej niepowtarzalny smak i teksturę.

Dla kogo?

Danie idealne dla osób ceniących klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. Miękka karkówka zadowoli zarówno amatorów tradycyjnej kuchni, jak i tych, którzy szukają lżejszych opcji – dzięki połączeniu z roszponką i ziołowym sosem potrawa zyskuje świeży, wiosenny charakter.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się doskonale na niedzielny obiad rodzinny lub kolację z przyjaciółmi. Efektowny sposób podania na świeżej roszponce z sosem koperkowo-ziołowym sprawi, że danie będzie wyglądać elegancko i profesjonalnie, mimo prostego przygotowania.

Czy wiesz, że?

Gotowanie karkówki przed grillowaniem to świetny sposób na uzyskanie miękkiego mięsa, które nie wyschnie podczas obróbki termicznej. Dodatek papryczki chilli i czosnku do wywaru nie tylko nadaje mięsu aromatu, ale również działa jako naturalna marynata, która przenika w głąb włókien mięsnych.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z przyprawami dodawanymi do wywaru – cynamon, goździki czy ziele angielskie nadadzą potrawie orientalnego charakteru. Zamiast roszponki sprawdzi się również rukola lub mix sałat, a sos można wzbogacić dodatkiem miodu i musztardy dla słodko-pikantnego akcentu.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF