Składniki:
Ziemniaki
3 sztuki
Cebula
1 sztuka
Suszone grzyby
20 gramów
Mleko
100 mililitrów
Pietruszka
1 sztuka
Masło
50 gramów
Natka pietruszki
1 pęczek
Sos Worcestershire
1 łyżeczka
Ketchup
1 łyżka
Duża marchew
1 sztuka
Mielone mięso wołowe
400 gramów
Bataty
4 sztuki
Ser gruyère lub ementaler
100 gramów
Ząbki czosnku obrane
2 sztuki
Kukurydza w słodkiej śmietanie - puszka
1 opakowanie
łatwe
45 min.
1 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby zamoczyć. Warzywa oczyścić, pociąć w kostkę i ugotować w osolonej wodzie aż zmiękną. Posiekaną w kostkę cebulę zrumienić na oliwie z oliwy z masłem. Przed zakończeniem smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Następnie odcedzić z tłuszczu i odłożyć na bok.
Krok 2
Mięso podsmażyć. Odcedzić sok i wsypać cebulę, przyprawić sosem, solą, pieprzem oraz dodać wcześniej namoczone grzyby. Razem wszystko podsmażyć. Ugotowane uprzednio warzywa zmiksować, połączyć z masłem, mlekiem, solą i pieprzem. Oddzielnie podsmażyć kukurydzę ze śmietaną. 1/3 kukurydzy rozgnieść przy pomocy widelca.
Krok 3
W foremce, od spodu, kolejno umieścić mięso, kukurydzę, ziemniaki i całość posypać startym serem gruyere. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 12 min. Potem włączyć funkcję grillowania, zmienić temperaturę na 240 stopni i zostawić do czasu, aż ziemniaki i ser będą chrupkie. Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z keczupem.
Zapiekanka z wołowiny i kukurydzy z kremowym purée
Klasyczna zapiekanka z wołowiny z dodatkiem kukurydzy i kremowego purée ziemniaczanego to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta warstwowa kompozycja smaków zachwyca połączeniem delikatnego mięsa, słodkiej kukurydzy i aksamitnych ziemniaków, a wszystko to pod chrupiącą skórką z sera gruyere.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Zapiekanka zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci, które zwykle przepadają za kukurydzą i serem. To propozycja dla osób ceniących sobie pełnowartościowe posiłki, które dostarczają energii i rozgrzewają od środka.
Na jaką okazję?
Zapiekanka sprawdzi się doskonale jako sycący obiad rodzinny w weekend, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. To również świetna propozycja na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi czy kolację w chłodniejsze dni. Możesz ją przygotować wcześniej i odgrzać tuż przed podaniem.
Czy wiesz, że…
Ser gruyere, który nadaje zapiekance charakterystycznego smaku, pochodzi ze Szwajcarii i jest wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Jego orzechowy aromat i zdolność do idealnego zapiekania się czynią go doskonałym wyborem do tego typu dań. Dodatek suszonych grzybów wzbogaca smak wołowiny o leśne nuty.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa – równie dobrze sprawdzi się mielona wieprzowina lub jagnięcina. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do mięsa odrobinę wędzonej papryki lub chili. Kukurydzę możesz zastąpić groszkiem, a dla bardziej wyrazistego smaku użyj sera cheddar zamiast gruyere.