Składniki:

Kapusta kiszona

750 gramów

Włoszczyzna

1 pęczek

Pieprz

15 ziaren

Ziele angielskie

6 ziaren

Liść laurowy

3 sztuki

Jałowiec

8 ziaren

Koper

1 łyżka

Ziemniaki

1 kilogram

Koncentrat pomidorowy

1 łyżka

Woda

5 litrów

Delikat przyprawa w płynie Knorr

1 łyżka

medium

średnie

60 min.

6 os.

Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę siekamy i gotujemy około 40 minut w 2 litrach wody z dodatkiem jałowca i ziaren kopru.

Krok 2

W tym samym czasie szykujemy wywar: w 3 l wody gotujemy kość schabową oraz włoszczyznę z pozostałymi przyprawami.

Krok 3

W odcedzonym wywarze gotujemy 20 minut ziemniaki pocięte w małą kostkę. Potem łączymy wywar z ziemniakami z kapustą i bulionem.

Krok 4

Wsypujemy po łyżce koncentratu pomidorowego i Delikatu Knorr w płynie. Gotowe!

Tradycyjny Kapuśniak z Kiszonej Kapusty – Góralski Przysmak

Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty to prawdziwa perełka polskiej kuchni. Ta gęsta, rozgrzewająca zupa łączy w sobie intensywny smak kiszonej kapusty z głębokim aromatem bulionu na kości schabowej. Sekret wyjątkowego smaku tkwi w długim gotowaniu kapusty z dodatkiem jałowca i nasion kopru, co nadaje potrawie charakterystyczny, wyrazisty aromat.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Kapuśniak to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Sprawdzi się zarówno jako sycący posiłek dla zapracowanych, jak i rozgrzewająca zupa dla całej rodziny. Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych, stanowi pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi nawet największy głód.

Na jaką okazję?

Ta tradycyjna zupa doskonale sprawdzi się podczas chłodnych, jesiennych i zimowych dni. Jest idealnym daniem na niedzielny obiad rodzinny, ale również świetnie smakuje odgrzewana następnego dnia – wtedy jej smak staje się jeszcze bardziej wyrazisty i intensywny.

Czy wiesz, że?

Kapuśniak z kiszonej kapusty to nie tylko smaczna potrawa, ale również źródło wielu cennych składników odżywczych. Kiszona kapusta zawiera witaminę C i probiotyki, które wspierają odporność i zdrowie układu pokarmowego. Tradycyjnie przygotowywany na kościach mięsnych bulion dostarcza kolagenu i składników mineralnych.

Dla urozmaicenia

Podstawowy przepis możesz modyfikować według własnych upodobań. Dodaj kleks kwaśnej śmietany dla złagodzenia ostrości, posyp świeżym koperkiem lub natką pietruszki dla świeżości. Możesz wzbogacić zupę o podsmażony boczek, plasterki kiełbasy lub domowe klopsiki. Niezależnie od wersji, kapuśniak zawsze będzie smakował wybornie z kromką świeżego, wiejskiego chleba.

Zostaw komentarz