Składniki:

Fasola biała, średnia

500 gramów

Kiełbasa zwyczajna

300 gramów

Cebula średnia

2 sztuki

Czosnek - ząbki

2 sztuki

Majeranek suszony

1 łyżka

Olej roślinny

2 łyżki

Fix Chili con carne Knorr

1 sztuka

Rosół wołowy Knorr

2 sztuki

easy

łatwe

90 min.

6 os.

Aromatyczna fasolka duszona

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę dokładnie wypłucz, zalej zimną wodą aby była całkowicie przykryta i odstaw na co najmniej kilka godzin do napęcznienia.

Krok 2

Jeszcze raz przepłucz fasolę, dodaj ok. 1,5 litra wody i gotuj do momentu, gdy stanie się prawie miękka.

Krok 3

Kiełbasę potnij w kostkę, przyrumień na patelni z olejem. Kiedy się dobrze zrumieni dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smaż wspólnie kilka minut po czym przenieś całość do fasoli.

Krok 4

Wsyp Fix do kurczaka, pokrusz kostki bulionowe, wlej koncentrat i dodaj majeranek. Zamieszaj i duś na wolnym ogniu aż fasola stanie się miękka. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Krok 5

Serwuj na ciepło z dodatkiem świeżego pieczywa.

Aromatyczna Fasolka Duszona z Kiełbasą

Tradycyjna aromatyczna fasolka duszona z kiełbasą to danie, które rozgrzewa serce i napełnia dom kuszącym zapachem. Ten klasyczny przepis łączy w sobie kremową fasolę z wyrazistym smakiem wędzonej kiełbasy, tworząc posiłek, który jest zarówno sycący, jak i pełen smaku.

Dla kogo?

Aromatyczna fasolka duszona to idealne danie dla całej rodziny. Szczególnie spodoba się miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej oraz osobom ceniącym proste, ale pełnowartościowe posiłki. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika, danie to zaspokoi nawet największych głodomorów.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To doskonały wybór na niedzielny obiad rodzinny lub kolację w chłodniejsze dni. Fasolka duszona sprawdzi się również jako danie na spotkania z przyjaciółmi czy podczas weekendowego odpoczynku. Podana z chrupiącym, świeżym chlebem stworzy kompletny posiłek, który zadowoli wszystkich przy stole.

Czy wiesz o tym?

Fasola to jedno z najstarszych uprawianych warzyw strączkowych na świecie. Jest bogata w białko, błonnik oraz minerały, co czyni ją nie tylko smacznym, ale i zdrowym składnikiem diety. Tradycyjnie w Polsce fasolkę duszoną przygotowywano szczególnie w okresie jesienno-zimowym, wykorzystując zapasy fasoli z letnich zbiorów.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić swoją fasolkę duszoną dodając świeże zioła jak rozmaryn czy tymianek. Niektórzy dodają również paprykę, marchewkę lub pomidory dla uzyskania bardziej złożonego smaku. Dla ostrzejszej wersji warto dodać szczyptę chili lub papryki wędzonej.

Zostaw komentarz