Składniki:

Cebula

1 kilogram

Ziele angielskie

5 sztuk

Liść laurowy

1 sztuka

Pieprz

1 szczypta

Sól

2 szczypty

Białe wino

100 mililitrów

Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

1 sztuka

Masło

100 gramów

Bulion warzywny

2 litry

Bułka kajzerka

4 sztuki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Zupa cebulowa

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obieramy i kroimy w kostkę.

Krok 2

Na patelni niezbyt silnie podgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Dusimy aż stanie się miękka. Zalewamy białym winem i ogrzewamy do momentu odparowania.

Krok 3

Podsmażoną cebulę dodajemy do wywaru z warzyw, wsypujemy przyprawy. Gotujemy przez 15 min. Doprawiamy według smaku.

Krok 4

Zupę można zmiksować na krem albo serwować z kawałkami cebuli. Zupę nalewamy do miseczek i serwujemy z bułką.

Klasyczna Zupa Cebulowa – Rozgrzewający Krem na Chłodne Dni

Nasza zupa cebulowa to prawdziwy kulinarny klasyk, który zachwyca głębokim smakiem i aromatem. Przygotowanie rozpoczynamy od obrania i posiekania cebuli w kostkę. Następnie na delikatnie rozgrzanym maśle dusimy cebulę do miękkości, co pozwala wydobyć jej naturalną słodycz. Zalewamy białym winem i czekamy, aż alkohol odparuje, pozostawiając tylko szlachetny aromat. Tak przygotowaną cebulę łączymy z wywarem warzywnym, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Ta aromatyczna zupa cebulowa to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni francuskiej oraz osób poszukujących prostych, ale wyrazistych w smaku dań. Sprawdzi się zarówno jako lekki obiad, jak i rozgrzewająca kolacja w chłodniejsze dni.

Na jaką okazję?

Zupa cebulowa doskonale sprawdzi się jako elegancka przystawka podczas rodzinnego obiadu czy kolacji ze znajomymi. To również świetny pomysł na rozgrzewający posiłek w deszczowe, jesienne wieczory, kiedy potrzebujemy czegoś, co nas ukoi i doda energii.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna francuska zupa cebulowa podawana jest z grzanką posypaną serem, który zapiekany jest bezpośrednio na powierzchni zupy. Nasza wersja jest nieco lżejsza, ale równie smaczna!

Dla urozmaicenia

Zupę możesz podać na dwa sposoby – jako kremową, zmiksowaną na gładko, lub z widocznymi kawałkami cebuli dla bardziej rustykalnego charakteru. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać grzanki z bagietki posypane tartym serem gruyère lub posypać świeżymi ziołami, takimi jak tymianek czy szczypiorek.

Zostaw komentarz