Składniki:
Ziemniaki
400 gramów
Marchew
1 sztuka
Cebula
1 sztuka
Mąka pszenna
1 szklanka
Jaja
2 sztuki
Pieprz
1 łyżeczka
Sól
1 szczypta
Olej do smażenia
4 łyżki
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
1 sztuka
średnie
30 min.
4 os.

Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę siekamy w małą kostkę.
Krok 2
Warzywa łączymy z mąką, jajkami i przyprawami: solą, pieprzem oraz Przyprawą w Mini kostkach Pietruszka Knorr.
Krok 3
Smażymy na mocno nagrzanej patelni. Serwujemy z ketchupem i surówką.
Placki ziemniaczane z marchewką – klasyk w nowej odsłonie
Chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie słodkawej marchewki z ziemniakami tworzy harmonijny duet, który zyskuje głębię smaku dzięki aromatycznej Przyprawie w Mini kostkach Pietruszka Knorr.
Dla kogo?
Placki ziemniaczane z marchewką to idealna propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają ich słodkawy smak, a dorośli docenią prostotę przygotowania i wartości odżywcze. To także świetna opcja dla osób szukających sposobu na przemycenie większej ilości warzyw do codziennego menu.
Na jaką okazję?
Sprawdzą się zarówno jako szybki obiad w środku tygodnia, jak i jako dodatek do niedzielnego obiadu. Możesz je również przygotować na większe spotkania rodzinne – wystarczy podwoić składniki. Placki świetnie komponują się z różnymi dodatkami, od tradycyjnego ketchupu po bardziej wyszukane sosy.
Czy wiesz, że?
Dodanie marchewki do tradycyjnych placków ziemniaczanych nie tylko wzbogaca ich smak, ale również zwiększa wartość odżywczą potrawy. Marchewka dostarcza beta-karotenu, który jest przeciwutleniaczem i wspiera zdrowie oczu. Ponadto placki z dodatkiem marchewki mają piękny, złocisty kolor, który zachęca do jedzenia.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z dodatkami do placków – spróbuj dodać starty seler, cukinię lub pietruszkę. Zamiast ketchupu podaj je z klasyką – śmietaną i szczypiorkiem, lub bardziej wykwintnie – z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną. Na słodko sprawdzą się z jabłkiem i cynamonem, podane z odrobiną miodu.
