Składniki:

Sos śmietanowo-grzybowy Knorr

1 sztuka

Kolendra mielona

1 szczypta

Posiekana natka pietruszki

3 łyżki

Czosnek - 1 ząbek

1 sztuka

Oliwa

2 łyżki

Grubo mielony pieprz

1 łyżeczka

Filet z kurczaka

600 gramów

Kremówka 36%

100 mililitrów

Ser topiony ementaler

100 gramów

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Kurczak w sosie serowo - śmietanowo - grzybowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety tniemy w kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zrumienią i staną miękkie. Odkładamy z patelni.

Krok 2

Patelnię po mięsie czyścimy i wlewamy na nią śmietanę oraz dodajemy serek topiony, natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek, pieprz i kolendrę. Gotujemy nieustannie mieszając do momentu, aż sos stanie się jednolity a ser się rozpuści.

Krok 3

Na patelnię wlewamy sos z słoika i dodajemy kurczaka. Gotujemy przez około 5-7 minut na niskim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Można doprawić solą wedle smaku.

Krok 4

Serwujemy z preferowanym makaronem. Smacznego.

Kurczak w sosie serowo-śmietanowo-grzybowym

Delikatne kawałki kurczaka otulone kremowym sosem serowo-śmietanowo-grzybowym to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Soczyste mięso, które najpierw delikatnie rumienimy na oliwie, a następnie łączymy z aksamitnym sosem, tworzy harmonijne połączenie smaków, które rozpływa się w ustach.

Dla kogo?

Ten przepis idealnie sprawdzi się zarówno dla zabieganych rodziców szukających szybkiego obiadu dla rodziny, jak i dla osób początkujących w kuchni. Przygotowanie dania jest proste i intuicyjne, a efekt końcowy zachwyci każdego. Kremowy sos doskonale komponuje się z makaronem, tworząc sycący posiłek, który z pewnością zaspokoi głód każdego domownika.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Kurczak w sosie serowo-śmietanowo-grzybowym to doskonała propozycja na codzienny obiad, ale również sprawdzi się podczas nieformalnych spotkań z przyjaciółmi. Możesz podać go na rodzinnym obiedzie w niedzielę lub przygotować na szybką kolację w środku tygodnia, gdy brakuje czasu na gotowanie.

Czy wiesz o tym?

Połączenie serka topionego ze śmietanką tworzy idealną bazę do kremowych sosów. Dodatek grzybów nie tylko wzbogaca smak, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Czosnek dodany do sosu nie tylko poprawia smak, ale ma również właściwości zdrowotne.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami makaronów – świetnie sprawdzi się tagliatelle, penne lub farfalle. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj suszone pomidory lub oliwki. Jeśli lubisz ostrzejsze dania, wzbogać sos o szczyptę chili lub świeżo zmielony kolorowy pieprz.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF