Składniki:
Mielone z indyka
25 dekagramów
Majeranek
1 łyżka
Oregano
1 łyżka
Natka pietruszki pokrojona
2 łyżki
Sól
1 szczypta
Pieprz mielony
1 szczypta
Jajko
1 sztuka
Bułka mała sucha
1 sztuka
Olej z pestek winogron
1 szklanka
Koperek pokrojony
3 łyżki
Gorące puree ziemniaczane
12 łyżek
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
1 szczypta
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
1 szczypta
łatwe
30 min.
6 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zamoczyć w ciepłej wodzie suchą bułkę. Po zmięknieniu odcisnąć. Połączyć mięso, natkę pietruszki, pokruszone mini kostki - Cebula, Czosnek i Pietruszka, oregano, majeranek. Doprawić masę pieprzem do smaku. Uformować 12 kotlecików. Panierować w bułce tartej.
Krok 2
Rozgrzać olej na patelni. Kotlety wysmażyć do zrumienienia po obu stronach, kilkakrotnie ostrożnie obracając. Zdjąć z patelni.
Krok 3
Sporządzić puree (odcedzić ugotowane ziemniaki, rozgnieść z niewielką ilością masła - połączyć z koprem). Kotlety przekroić jak bułeczki do hamburgerów. Na spodnią część ułożyć liście sałaty, a na nie po pełnej łyżce puree ziemniaczanego. Ozdobić listkami pietruszki i paskami pomidora lub czerwonej papryki. Serwować od razu.
Krok 4
Idealnie nadaje się na kinderbale na działce. Można przyrządzić wcześniej - później podgrzać - nakładać i na tackach podawać dzieciom. Obok serwować pokrojone warzywa sezonowe, ogórki małosolne, pomidory, rzodkiewki. Taki obiad na odwrót. Dzieci uwielbiają hamburgery - a tutaj zamiast bułki mają kotlet i ziemniaki - czyli pełny obiad.
Kotlet Mielony a’la Kanapka z Puree Ziemniaczanym
Odkryj nową odsłonę klasycznego kotleta mielonego! Nasze kotlety a’la kanapka to pomysłowe połączenie tradycyjnego dania z nowoczesną formą podania. Soczyste mięso mielone z aromatycznymi przyprawami, uformowane w apetyczne kotlety, które po przekrojeniu stają się bazą do stworzenia oryginalnej „kanapki”. Zamiast pieczywa mamy mięso, a pomiędzy warstwami kryje się kremowe puree ziemniaczane z koperkiem oraz świeże dodatki.
Dla kogo?
Danie stworzone z myślą o najmłodszych smakoszach, którzy kochają hamburgery, ale potrzebują pełnowartościowego posiłku. To sprytny sposób, by dzieci zjadły tradycyjny obiad w formie, która je zachwyci. Kotlety a’la kanapka to również doskonała propozycja dla rodziców szukających kreatywnych pomysłów na urozmaicenie codziennego menu.
Na jaką okazję?
Idealne rozwiązanie na przyjęcia urodzinowe dla dzieci, kinderbale czy spotkania rodzinne na świeżym powietrzu. Sprawdzą się doskonale podczas letnich imprez na działce, gdy chcemy zaserwować coś więcej niż klasyczne grillowane potrawy. Można je przygotować wcześniej, podgrzać przed podaniem i serwować na tackach.
Czy wiesz o tym?
Ten przepis to sprytny trik kulinarny – dzieci myślą, że jedzą modne hamburgery, a w rzeczywistości spożywają pełnowartościowy obiad składający się z mięsa i ziemniaków. To „obiad na odwrót”, gdzie zamiast bułki mamy kotlet!
Dla urozmaicenia
Podawaj z sezonowymi warzywami pokrojonymi w słupki – ogórkami małosolnymi, pomidorami, rzodkiewkami. Możesz też eksperymentować z dodatkami do puree – spróbuj dodać podsmażoną cebulkę, czosnek lub starty ser żółty dla bogatszego smaku.