Składniki:
Pierś z kurczaka
4 sztuki
Rosół z kury Knorr
1 sztuka
Cebula
2 sztuki
Ząbki czosnku
3 sztuki
Papryka chilli
1 sztuka
Pomidor
2 sztuki
Cytryna
1 sztuka
Przyprawa curry
1 łyżeczka
Papryka mielona
1 łyżeczka
Ziarna kminku
2 łyżeczki
Cynamon
1 łyżeczka
Przecier pomidorowy
1 łyżka
Mleko kokosowe
4 łyżki
Olej
2 łyżeczki
łatwe
60 min.
5 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek przepuść przez praskę, cebulę pokrój w kostkę, paprykę chili posiekaj, obrane pomidory podziel na kostki, piersi kurczaka także pokrój w kostkę.
Krok 2
Przesmaż cebulę na oleju, następnie dodaj przyprawy i czosnek, po czym smaż mieszając przez 2 minuty.
Krok 3
Teraz wrzuć kurczaka i zamieszaj.
Krok 4
Umieść pomidory i wsyp przecier. Odczekaj aż zacznie kipieć a następnie gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 5
Potem dodaj mleczko kokosowe i wrzuć kostkę Knorr.
Krok 6
Ponownie zaczekaj aż zacznie wrzeć i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Na końcu dodaj do potrawy sok z cytryny, zamieszaj i podawaj.
Ostry kurczak z curry – aromatyczne danie z Azji
Rozgrzewający kurczak w curry to prawdziwa eksplozja smaków, która przeniesie Cię w kulinarną podróż po Azji. Soczyste kawałki kurczaka otulone kremowym sosem z mleka kokosowego, wzbogacone aromatycznymi przyprawami i ostrą papryczką chili, tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Dla kogo?
To danie idealnie sprawdzi się dla miłośników wyrazistych smaków i kuchni orientalnej. Jeśli lubisz potrawy z charakterem, które rozgrzewają od środka, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Ostry kurczak z curry to również świetna propozycja dla osób ceniących szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki.
Na jaką okazję?
Aromatyczny kurczak w curry doskonale sprawdzi się jako główne danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi lub rodzinny obiad w weekend. To również świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu, gdy masz ochotę na coś innego niż tradycyjne polskie dania.
Czy wiesz, że?
Curry to nie pojedyncza przyprawa, a mieszanka wielu składników, której skład może się różnić w zależności od regionu Azji. Tradycyjnie zawiera kurkumę, kolendry, kminek, kardamon i chili. Dodanie mleka kokosowego do curry to typowy element kuchni tajskiej, który nadaje potrawie kremowej konsystencji i łagodzi ostrość przypraw.
Dla urozmaicenia
Możesz podać kurczaka z curry z ryżem basmati lub jaśminowym. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj świeżą kolendrę przed podaniem. Jeśli wolisz łagodniejsze dania, zmniejsz ilość papryczki chili lub całkowicie ją pomiń.