Składniki:
Olej
1 łyżka
Pieczarki
200 gramów
Szalotka
6 sztuk
Jajka
2 sztuki
Mąka
200 gramów
Masło
1 łyżeczka
Polędwiczki wieprzowe
300 gramów
Czosnek - 1 ząbek
Sos do pieczeni jasny Knorr
1
Rosół z kury Knorr
1
Kwaśna śmietana
150 gramów
Białko
1 sztuka
Suszone prawdziwki
20 gramów
Parmezan tarty - 20 gram
trudne
60 min.
6 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Borowiki zalej wrzątkiem (350 ml) i nakryj. Z mąki, jaj i wody wyrabiaj ciasto.
Krok 2
Posiekaj pieczarki, szalotki, czosnek, natkę, prawdziwki (zachowaj wodę, w której się moczyły) - podsmaż na maśle, dodaj 2 łyżki śmietany i 2/3 posiekanej zieleniny. Odstaw 1/3 farszu - będzie potrzebny do przygotowania sosu. Do pozostałego farszu wsyp parmezan i wymieszaj.
Krok 3
Rozciągnij ciasto i na pierwszej połowie umieść nadzienie z grzybów (w odstępach co 5 cm), nakryj drugą połową - przy użyciu radełka potnij na kwadraty tak, by nadzienie znalazło się pośrodku każdego kwadratu.
Krok 4
Doprowadź wodę do wrzenia w garnku, wrzuć kostkę Knorr. Ugotuj pierogi w powstałym bulionie. Pierogi serwuj oblane sosem i oprószone natką pietruszki.
Krok 5
Mięso opłucz i potnij w kostkę o grubości 1 cm, przysmaż na oleju. Wsyp resztę farszu i zalej sporządzonym sosem Knorr - gotuj 3-4 minuty na małym ogniu.
Krok 6
Sporządź sos Knorr - 300 ml bulionu grzybowego (z moczenia) połącz z zawartością opakowania, zagotuj. Gotuj przez 1 minutę.
Grzybowe pierożki w mięsnym sosie
Delikatne pierożki z aromatycznym farszem grzybowym, podane w bogatym mięsnym sosie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta wyjątkowa kompozycja łączy w sobie tradycyjne smaki polskiej kuchni z nutą wykwintności, którą nadają prawdziwki i parmezan.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników grzybów i tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Pierożki z grzybowym nadzieniem zadowolą zarówno mięsożerców, jak i osoby preferujące dania wegetariańskie – w tym drugim przypadku wystarczy pominąć mięsny sos i podać je z samym sosem grzybowym.
Na jaką okazję?
Doskonały wybór na rodzinny obiad w chłodniejsze dni, gdy pragniemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Sprawdzi się również jako eleganckie danie podczas spotkań z przyjaciółmi czy świątecznego stołu. Pierożki można przygotować wcześniej i odgrzać przed podaniem, co czyni je praktycznym wyborem na przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Prawdziwki, będące podstawą aromatu tego dania, należą do najszlachetniejszych grzybów leśnych. Ich intensywny smak i zapach najlepiej uwalnia się podczas moczenia w gorącej wodzie. Wywar powstały z namaczania to prawdziwy skarb, który nadaje głębi smakowej całemu daniu.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z farszem, dodając do niego różne rodzaje grzybów leśnych lub uprawnych. Ciekawą alternatywą będzie również dodanie do farszu odrobiny białego wina lub tymianku. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wzbogać sos odrobiną chili lub świeżo mielonego czarnego pieprzu.