Składniki:

Ziemniaki

500 gramów

Olej

Pieprz

Sól

Mąka

Starty żółty ser

25 gramów

Żółtko

2 sztuki

medium

średnie

30 min.

4 os.

Wyśmienite placki ziemniaczane z serem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i ugotuj je na parze.

Krok 2

Ugnieć na masę, dodaj żółtka, utarty na tarce żółty ser i przypraw do smaku.

Krok 3

Wyrób na jednolite ciasto i lekko zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie placuszki, które obtaczaj w mące i smaż na głębokim tłuszczu.

Krok 4

Podawaj placuszki z ziemniaków i sera wraz z salsą lub gulaszem meksykańskim.

Wyśmienite placki ziemniaczane z serem

Puszyste placki ziemniaczane z dodatkiem sera to prawdziwa uczta dla podniebienia! Delikatne, aromatyczne i niezwykle sycące – stanowią doskonałą propozycję na rodzinny obiad lub kolację. Przygotowanie tych pyszności rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków na parze, co pozwala zachować ich naturalny smak i wartości odżywcze. Po rozgnieceniu na gładkie puree, dodajemy żółtka oraz starty żółty ser, który nada plackom niepowtarzalnego, wyrazistego charakteru.

Dla kogo?

Te placki to idealna propozycja zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Miłośnicy tradycyjnych smaków z pewnością docenią ich kremową konsystencję i bogaty smak. To także świetna opcja dla wegetarian szukających sycącego dania głównego.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Placki ziemniaczane z serem sprawdzą się jako szybki obiad w ciągu tygodnia, ale również jako element większego przyjęcia. Podane z meksykańskim gulaszem lub domową salsą stanowią ciekawe urozmaicenie menu na spotkaniach z przyjaciółmi czy rodzinnych uroczystościach.

Czy wiesz, że?

Smażenie placków na głębokim oleju nadaje im chrupiącą skórkę, podczas gdy wnętrze pozostaje miękkie i delikatne. Obtoczenie w mące przed smażeniem pomaga uzyskać idealną teksturę i zapobiega rozpadaniu się ciasta podczas smażenia.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak placków dodając posiekany szczypiorek, czosnek lub ulubione zioła. Świetnie komponują się również z różnymi dipami – od klasycznego sosu czosnkowego po bardziej wyrafinowane opcje, jak sos tzatziki czy guacamole.

Zostaw komentarz