Składniki:

Cebula

2 sztuki

Olej

3 łyżki

Pieprz

1 szczypta

Śmietana

3 łyżki

Jajko

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Mąka

0.5 kilograma

Czosnek

1 sztuka

Ciasto:

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

1 sztuka

Farsz:

Grzyby

20 dekagramów

Kasza jęczmienna drobna

0.75 szklanki

Keczup

3 łyżki

medium

średnie

60 min.

6 os.

Pierogi z kaszą jęczmienną

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć ciasto z mąki, jajka, oleju, soli oraz 2 łyżek ciepłej wody.

Krok 2

Ugotuj kaszę w wodzie z kostką Bulion grzybowy Knorr.

Krok 3

Cebulę i grzyby posiekaj i przysmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 4

Dodaj odcedzoną kaszę, przyrumień, przypraw solą, pieprzem, wrzuć czosnek wyciśnięty przez praskę. Przestudź.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki, nałóż farsz i zlep pierogi.

Krok 6

Ugotuj je w osolonej wodzie.

Tradycyjne Pierogi z Kaszą Jęczmienną

Pierogi z kaszą jęczmienną to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie łączy w sobie delikatność ciasta z wyrazistym smakiem kaszy jęczmiennej, grzybów i aromatycznej cebuli. Przygotowanie tych pierogów to prosty proces, który wynagradza wspaniałym efektem końcowym.

Dla kogo?

Te pierogi to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej, którzy szukają alternatywy dla klasycznych pierogów ruskich czy z mięsem. Sprawdzą się również jako pożywny posiłek dla wegetarian, dostarczając cennych składników odżywczych zawartych w kaszy jęczmiennej.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Pierogi z kaszą jęczmienną świetnie sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas rodzinnych spotkań. Ich rustykalny charakter idealnie pasuje do jesienno-zimowych wieczorów, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Możesz je również przygotować na większe uroczystości jako element tradycyjnego polskiego stołu.

Czy wiesz, że?

Kasza jęczmienna to jeden z najstarszych produktów spożywczych w polskiej kuchni. Jest bogata w błonnik i składniki mineralne. W połączeniu z grzybami tworzy harmonijne połączenie smaków, które było cenione już przez naszych przodków. Bulion grzybowy Knorr nadaje kaszy głębokiego, leśnego aromatu, który doskonale komponuje się z całością.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem, dodając do niego suszone grzyby leśne dla intensywniejszego smaku lub odrobinę białego sera dla kremowej konsystencji. Gotowe pierogi podawaj polane zrumienioną cebulką lub skwarkami. Doskonale smakują również z dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z posiekanym koperkiem.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF