Składniki:

Udko kurczaka

1 sztuka

Woda

2 litry

Marchew

1 sztuka

Pietruszka

1 sztuka

Seler

1 sztuka

Ząbki czosnku

2 sztuki

Lubczyk - 2 gałązki

1 sztuka

Pieprz

5 sztuk

Ziele angielskie

5 sztuk

Liść laurowy

3 sztuki

Ryż

0.5 szklanki

Kiszone ogórki

6 sztuk

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Śmietana 30%

0.5 szklanki

easy

łatwe

90 min.

3 os.

Zupa ogórkowa z ryżem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wrzucam 1 udko kurczaka i zalewam wodą (około 2 litrów). Dodaję 1 marchewkę, pietruszkę, fragment selera, 2 ząbki czosnku (wszystkie warzywa naturalnie obrane, umyte i pocięte na mniejsze kawałki). Dodaję przyprawy: 2 gałązki świeżego lubczyku, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżki przyprawy uniwersalnej.

Krok 2

Wszystko gotuję około 1 godziny. Następnie odcedzam bulion. Dodaję do niego pół szklanki ryżu i 5 - 6 ogórków kiszonych utartych na grubej tarce.

Krok 3

Udko z wywaru obieram i mięso pocięte na drobniejsze kawałki także dodaję do gotującej się na wolnym ogniu zupy. Co jakiś czas mieszam, aby ryż nie przywierał do dna garnka.

Krok 4

Także marchewkę z wywaru kroję w kostkę i dodaję do zupy. Gotuję wszystko aż ryż stanie się miękki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Krok 5

Na koniec dolewam do zupy pół szklanki śmietany 30%. Zupę rozlewam na talerze i każdą porcję oprószam natką pietruszki.

Zupa ogórkowa z ryżem – tradycyjny smak w nowej odsłonie

Rozgrzewająca zupa ogórkowa z ryżem to doskonała propozycja na chłodniejsze dni. Aromatyczny wywar z udka kurczaka, wzbogacony świeżymi warzywami i przyprawami, stanowi idealną bazę dla tej klasycznej polskiej potrawy. Starte ogórki kiszone nadają zupie charakterystycznego, orzeźwiającego smaku, a ryż zapewnia sycące uczucie po każdej łyżce.

Dla kogo?

Zupa ogórkowa z ryżem to propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają jej łagodny smak i kremową konsystencję, a dorośli docenią bogactwo składników odżywczych. To także świetna opcja dla osób poszukujących rozgrzewających, pełnowartościowych posiłków, które jednocześnie są łatwe w przygotowaniu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i jako pierwsze danie podczas rodzinnego spotkania. W chłodne, jesienne wieczory zupa ogórkowa z ryżem rozgrzeje ciało i duszę, a w upalne dni, podana na zimno, orzeźwi i nasyci. To uniwersalne danie na każdą porę roku i każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Ogórki kiszone to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawierają witaminę C, K oraz witaminy z grupy B. Proces fermentacji sprawia, że są bogatym źródłem probiotyków, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit i wzmacniają odporność organizmu.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do zupy ogórkowej. Spróbuj dodać kaszę jęczmienną zamiast ryżu lub wzbogać zupę o świeży koperek. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj łyżeczkę chrzanu lub soku z kiszonych ogórków. Wegetarianie mogą pominąć mięso, zastępując je bulionem warzywnym.

Zostaw komentarz