Składniki:

Mrożony groszek zielony

500 gramów

Ziemniak

4 sztuki

Zielone pesto

3 łyżki

Jogurt bałkański

3 łyżki

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Woda

1 litr

Bulionetka drobiowa Knorr

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

2 sztuki

Delikat przyprawa w płynie Knorr

1 łyżeczka

medium

średnie

60 min.

4 os.

Zupa groszkowa z pesto

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy i siekamy w kostkę, dodajemy wraz z groszkiem do wody, w której wcześniej rozpuszczamy bulionetkę, i gotujemy około 10 minut, do miękkości ziemniaków. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Wkładamy pesto i jogurt, ponownie mieszamy. Przyprawiamy delikatem, mini kostkami czosnkowymi oraz solą i pieprzem.

Aksamitna Zupa Groszkowa z Pesto

Delikatna, kremowa zupa groszkowa z aromatycznym pesto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Połączenie słodkiego groszku z ziemniakami tworzy idealnie gładką konsystencję, a dodatek pesto nadaje całości wyjątkowego, śródziemnomorskiego charakteru. To danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również intensywnym, soczystym kolorem.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Zupa groszkowa z pesto to doskonała propozycja zarówno dla wegetarian, jak i dla osób poszukujących lekkich, ale sycących posiłków. Dzięki kremowej konsystencji spodoba się również dzieciom, które nie zawsze przepadają za warzywami w tradycyjnej formie. To także świetna opcja dla zabieganych, gdyż przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Na jaką okazję?

Ta zupa sprawdzi się jako elegancka przystawka podczas rodzinnego obiadu, ale równie dobrze posłuży jako pełnowartościowy posiłek na co dzień. W chłodniejsze dni rozgrzeje i nasyci, a latem może być podana na zimno jako orzeźwiający chłodnik. To również doskonała propozycja na lekką kolację.

Czy wiesz, że?

Groszek to nie tylko źródło białka roślinnego, ale również błonnika i witamin z grupy B. Połączenie go z ziemniakami i jogurtem tworzy zbilansowany posiłek, który dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Pesto dodaje nie tylko smaku, ale również zdrowych tłuszczów pochodzących z oliwy i orzechów.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami pesto – klasyczne bazyliowe, z rukoli czy suszonych pomidorów. Zupę można udekorować prażonymi pestkami słonecznika, grzankami lub kleksem śmietany. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj szczyptę gałki muszkatołowej lub świeżo starty parmezan na wierzchu.

Zostaw komentarz