Składniki:

Cebula

1 sztuka

Pieprz

1 szczypta

Bułka tarta

2 łyżki

Jajko

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Przyprawa do mięs Knorr

1 łyżeczka

Mięso mielone wieprzowo-wołowe

400 gramów

Oliwa

2 łyżki

Papryka żółta

1 sztuka

Ogórek konserwowy

5 sztuk

Papryka czerwona lub zielona

1 sztuka

easy

łatwe

60 min.

8 os.

Szaszłyki z kuleczkami mięsnymi

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do mielonego. Potem z masy kształtujemy małe kulki, obtaczamy je w bułce tartej.

Krok 2

Paprykę i cebulę siekamy na kawałki. Ogórki kroimy w grubsze plastry.

Krok 3

Szaszłyki pieczemy na tacce delikatnie natłuszczonej olejem, regularnie przewracamy, aby mięso i warzywa równomiernie się upiekły.

Krok 4

Na drewniane długie patyczki nadziewamy po kolei kulkę mięsną, kawałek cebuli, papryki i plasterek ogórka, następnie znów kulkę mięsną, cebulkę itd. Na początku oraz na końcu szpikulca powinna znajdować się kulka mięsna.

Szaszłyki z kuleczkami mięsnymi – uczta dla podniebienia

Soczyste kuleczki mięsne przeplatane kolorowymi warzywami to przepis na udane grillowanie! Nasze szaszłyki to kompozycja delikatnego mięsa mielonego, chrupiącej papryki, aromatycznej cebuli i świeżego ogórka. Każdy kęs to harmonia smaków i tekstur, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Dla kogo?

Szaszłyki z kuleczkami mięsnymi to idealna propozycja dla rodzin z dziećmi. Maluchom spodoba się forma podania – kolorowe warzywa i mięsne kuleczki na patyczkach to nie tylko smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie danie. Dorośli docenią prostotę przygotowania i możliwość dostosowania składników do własnych preferencji.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Te pyszne szaszłyki sprawdzą się zarówno podczas weekendowego grillowania w ogrodzie, jak i na przyjęciu urodzinowym czy spotkaniu ze znajomymi. Można je przygotować wcześniej i ugrillować tuż przed podaniem, co czyni je idealnym rozwiązaniem na spontaniczne spotkania. Świetnie komponują się z lekkimi sałatkami i dipami.

Czy wiesz o tym?

Obtaczanie kuleczek mięsnych w bułce tartej nie tylko nadaje im chrupiącą skórkę, ale również pomaga utrzymać soczystość mięsa podczas grillowania. Warto pamiętać, aby drewniane patyczki namoczyć wcześniej w wodzie – dzięki temu nie będą się przypalać na grillu.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z przyprawami dodawanymi do mięsa – spróbuj dodać świeże zioła, czosnek lub płatki chili dla ostrzejszego smaku. Warzywa również możesz dowolnie zmieniać – cukinię, pieczarki czy pomidorki koktajlowe będą równie smacznym dodatkiem do mięsnych kuleczek.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF