Składniki:

Makaron świderki

400 gramów

Pomidory

6 sztuk

Czosnek - ząbki

4 sztuki

Szalotki

4 sztuki

Oliwki zielone

100 gramów

Oliwa z oliwek

2 łyżki

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Woda

0.5 szklanki

Szynka szwarcwaldzka

80 gramów

Kiełki fasoli mung

1 pęczek

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

45 min.

6 os.

Świderki w pomidorach z szynką szwardzwaldzką i parmezanem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek i soli. Pomidory (bez skórki i miąższu), szalotki pokroić w kostkę. Szynkę pociąć w paski.

Krok 2

Na głębokiej patelni albo w woku podgrzać 1 łyżkę oliwy, przyrumienić na chrupiąco paski szynki, wyjąć i odstawić. Do pozostałego tłuszczu wsypać 1 łyżkę oliwy, zrumienić szalotki i wyciśnięty czosnek, potem dodać pomidory, bulion (sporządzony z Bulionu na włoszczyźnie Knorr i wrzątku), dusić około 7 minut. Do pomidorów wsypać makaron, oliwki, kiełki, doprawić solą, pieprzem, zamieszać.

Krok 3

Do miseczek wyłożyć makaron, na wierzch kilka pasków szynki, oprószyć parmezanem i zieleniną - danie gotowe :)

Świderki w pomidorach z szynką szwardzwaldzką i parmezanem

Klasyczne połączenie makaronu z pomidorami zyskuje wyjątkowy charakter dzięki dodatkowi chrupiącej szynki szwardzwaldzkiej i aromatycznego parmezanu. To danie, które zachwyca prostotą przygotowania i bogactwem smaków – soczyste pomidory tworzą aksamitny sos, który idealnie otula świderki, a dodatek szlotki i czosnku nadaje całości głębi.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Doskonała propozycja dla zabieganych osób, które cenią sobie szybkie, ale pełnowartościowe posiłki. Świderki w pomidorach z szynką szwardzwaldzką to także świetny wybór dla rodzin z dziećmi – kolorowe i apetyczne danie z pewnością przypadnie do gustu nawet wybrednym małym smakoszom.

Na jaką okazję?

Sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i lekka kolacja w gronie przyjaciół. To również doskonała propozycja na szybki posiłek w ciągu tygodnia, gdy brakuje czasu na gotowanie, a chcemy zjeść coś smacznego i pożywnego.

Czy wiesz o tym?

Szynka szwardzwaldzka pochodzi z regionu Schwarzwald w Niemczech i jest tradycyjnie wędzona na drewnie jodłowym, co nadaje jej charakterystyczny smak. W połączeniu z włoskim parmezanem tworzy międzynarodowy duet smaków, który doskonale komponuje się z pomidorami.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o garść rukoli lub szpinaku, dodanych tuż przed podaniem. Świetnie sprawdzi się również dodatek suszonych pomidorów zamiast oliwek lub odrobina świeżej bazylii. Dla miłośników ostrzejszych smaków polecamy szczyptę płatków chili.

Zostaw komentarz