Składniki:

Ziemniaki

1 kilogram

Cytryna

1 sztuka

Masło

5 łyżek

Podwójna pierś z kurczaka

1 sztuka

Koperek suszony

1 szczypta

DODATKOWO:

1 gram

Ćwikła

4 łyżki

easy

łatwe

30 min.

3 os.

Smażona pierś z kurczaka z ćwikłą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w posolonej wodzie. Pierś kurczaka płuczemy, tniemy na plastry i smażymy na gorącym maśle z obu stron po 3-4 minuty, skrapiając obydwie sokiem cytrynowym. Usmażone mięso serwujemy z ćwikłą i ziemniakami.

Klasyczna pierś z kurczaka z ćwikłą i ziemniakami

Soczysta pierś z kurczaka smażona na maśle, podana z aromatyczną ćwikłą i delikatnymi ziemniakami to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrazistym smakiem, tworząc idealnie zbilansowany posiłek pełen wartości odżywczych.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny, szczególnie dla osób ceniących klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. Pierś z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego białka, a ćwikła dostarcza cennych witamin i minerałów. To propozycja dla zabieganych, którzy nie chcą rezygnować z pełnowartościowego posiłku mimo braku czasu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i podczas nieformalnych spotkań z przyjaciółmi. Elegancki wygląd dania i harmonijne połączenie smaków sprawi, że będzie ono główną atrakcją każdego stołu. Możesz je przygotować na szybki lunch w weekend lub jako lekką kolację w ciągu tygodnia.

Czy wiesz, że?

Ćwikła, czyli buraki z dodatkiem chrzanu, to tradycyjny polski dodatek, który nie tylko wzbogaca smak dania, ale również wspomaga trawienie. Sok z cytryny używany podczas smażenia kurczaka nie tylko nadaje mięsu delikatny, orzeźwiający posmak, ale również pomaga zachować jego soczystość i miękkość.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o świeże zioła – rozmaryn lub tymianek dodane podczas smażenia kurczaka nadadzą mu aromat. Ziemniaki możesz zastąpić kaszą gryczaną lub puree z selera. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do ćwikły odrobinę octu jabłkowego i szczyptę cynamonu.

Zostaw komentarz