Składniki:

Pieczarki

0.5 kilograma

Marchew

2 sztuki

Pietruszka

1 sztuka

Seler

10 dekagramów

Por

0.3 sztuki

Cebula

1 sztuka

Olej

2 łyżki

Masło

1 łyżka

Kwaśna śmietana

0.5 szklanki

Pieprz mielony

1 szczypta

Woda

4 szklanki

Ziemniaki ugotowane w mundurkach ( lub odpowiednio makaronu )

4 sztuki

Mąka

2 łyżki

Pietruszka gałązka

2 sztuki

Bulion warzywny Knorr

1.5 sztuki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Postna pieczarkowa na Wigilię

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyścić i opłukać. Wlać wodę i gotować 20 minut wraz z kostką bulionową. Wyciągnąć a wywar odcedzić.

Krok 2

Pieczarki oczyścić, wysuszyć i pokroić na grube plastry. Podsmażyć do zrumienienia na oleju z dodatkiem masła.

Krok 3

Wrzucić pieczarki do wywaru i gotować przez 10 minut.

Krok 4

Mąkę wymieszać w 1/3 szklanki zimnej wody i dodać do zupy - doprowadzić do wrzenia.

Krok 5

Śmietanę kwaśną wymieszać starannie z niewielką ilością gorącej zupy i dodać do garnka. Nie gotować. Posypać pokruszoną mini kostką Pietruszka.

Krok 6

Przyprawić zupę do smaku pieprzem, Delikatem w płynie.

Tradycyjna Zupa Pieczarkowa na Wigilię

Zupa pieczarkowa to klasyk polskiej kuchni, który doskonale sprawdza się jako postne danie wigilijne. Aksamitna konsystencja, intensywny aromat świeżych pieczarek i delikatna kwaskowatość śmietany tworzą harmonijne połączenie smaków, które rozgrzewa i syci w zimowe wieczory.

Dla kogo?

Zupa pieczarkowa to propozycja dla całej rodziny. Docenią ją zarówno miłośnicy tradycyjnych smaków, jak i osoby poszukujące prostych, a jednocześnie wyrazistych dań. Jest lekka, a jednocześnie sycąca – idealna dla każdego, kto ceni sobie domowe, pełne smaku potrawy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Pieczarkowa to doskonały wybór na wigilijny stół, gdy poszukujemy postnych dań zgodnych z tradycją. Sprawdzi się również jako rozgrzewający obiad w chłodne dni lub jako elegancka przystawka podczas rodzinnych uroczystości. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co czyni ją idealną propozycją na szybki, codzienny posiłek.

Czy wiesz, że?

Dodanie suszonych podgrzybków i prawdziwków do zupy pieczarkowej znacząco wzbogaca jej smak i aromat. Sekret doskonałej zupy pieczarkowej tkwi w odpowiednim przyrumienieniu pieczarek na maśle i oleju, co wydobywa ich głęboki, orzechowy aromat.

Dla urozmaicenia

Zupę pieczarkową możesz podać na kilka sposobów: klasycznie ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki, w wersji bardziej wykwintnej z kleksem śmietany i podsmażonymi kapeluszami pieczarek, lub w formie kremu serwowanego w filiżance jako elegancka przystawka. Doskonale komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem w kształcie kokardek.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF