Składniki:

Polędwiczka wieprzowa

1 sztuka

Oliwa

1 łyżeczka

Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr

0.5 sztuki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Polędwiczki smażone na wodzie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę opłucz, wysusz i posyp solą. Na patelnię dodaj oliwę i 2 łyżki wody, podgrzej i włóż mięso.

Krok 2

Gotuj pod pokrywką aż woda zupełnie odparuje i na patelni utworzy się lekka brązowa przysmażona warstwa. Dodaj ponownie około 2 łyżki wody i zaczekaj aż wszystko co przysmażone na patelni się rozpuści. Przewróć mięso na drugą stronę – w taki sposób jego powierzchnia zostanie pokryta warstwą rozpuszczonego przysmażonego. Zaczekaj aż znów woda odparuje i powtórz wszystkie kroki. Całe smażenie powinno zająć 20-25 minut.

Krok 3

Sos z borowików wykonaj według receptury. Oblej nim mięso pokrojone w plastry.

Polędwiczki smażone na wodzie z sosem borowikowym

Odkryj niezwykłą technikę przygotowania polędwiczek wieprzowych, która sprawi, że mięso będzie soczyste i pełne smaku. Metoda smażenia na wodzie to sekret idealnie miękkiej polędwiczki otoczonej aromatyczną, karmelizowaną warstwą. Połączenie z wyrazistym sosem borowikowym tworzy danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Polędwiczki smażone na wodzie to propozycja dla osób ceniących delikatne mięso o wyrazistym smaku. To danie idealne zarówno dla miłośników klasycznej kuchni, jak i dla tych, którzy szukają nowych, zdrowszych technik przyrządzania mięsa. Mniejsza ilość tłuszczu przy zachowaniu pełni smaku sprawia, że jest to propozycja również dla osób dbających o linię.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Eleganckie w swojej prostocie polędwiczki z sosem borowikowym sprawdzą się na rodzinnym obiedzie, ale również jako danie na specjalne okazje. To propozycja na niedzielny obiad, romantyczną kolację we dwoje czy przyjęcie w gronie przyjaciół. Podane z puree ziemniaczanym i sezonowymi warzywami stworzą kompozycję godną restauracyjnego menu.

Czy wiesz, że?

Technika smażenia na wodzie pozwala wydobyć naturalne soki z mięsa, tworząc jednocześnie aromatyczną glazurę. Dzięki temu polędwiczka pozostaje soczysta w środku, a z zewnątrz zyskuje apetyczną, lekko karmelizowaną warstwę. To zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego smażenia, która nie wymaga dużej ilości tłuszczu.

Dla urozmaicenia

Sos borowikowy można wzbogacić odrobiną śmietanki lub kieliszkiem białego wina. Do dania świetnie pasują różne dodatki – od klasycznego puree, przez kaszkę jęczmienną, po pieczone warzywa korzeniowe. Polędwiczki można również zamarynować przed smażeniem w mieszance ziół, co nada im dodatkowego aromatu.

Zostaw komentarz