Składniki:

Cebula

1 sztuka

Śmietana

125 mililitrów

Pieczarki

250 gramów

Bułka tarta

1 szklanka

Jajka

2 sztuki

Mąka

1 szklanka

Mięso mielone

400 gramów

Olej (do smażenia)

1 litr

Czosnek - ząbki

1 sztuka

Sól , pieprz czarny mielony , pieprz ziolowy do smaku

1 szczypta

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Mielone kotleciki nadziewane pieczarkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę połączyć z tartą bułką. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Dodać mięso mielone, jajko, sól i pieprz, po czym dokładnie wyrobić. Masę mięsną w razie konieczności doprawić do smaku.

Krok 2

Oczyszczone grzyby pokryć masą mięsną, uformować kotlety i obtaczać w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie odłożyć na moment.

Krok 3

Kotleciki umieścić w rozgrzanym tłuszczu lub oleju o głębokości około 2 cm tak, aby swobodnie leżały obok siebie i smażyć do złotego koloru. Można również przygotowywać w urządzeniu do smażenia frytek, mielone kotleciki są wówczas soczyste, posiadają złotą, chrupiącą powłokę i smakują doskonale.

Kotleciki Mielone z Niespodzianką Pieczarkową

Soczyste kotleciki mielone z ukrytym skarbem w postaci aromatycznych pieczarek to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ta prosta, a jednocześnie efektowna potrawa zachwyci każdego miłośnika domowych, tradycyjnych smaków.

Dla kogo?

Idealne rozwiązanie dla rodzin z dziećmi, które nie przepadają za grzybami w czystej postaci. Ukryte wewnątrz mięsnej otoczki pieczarki nabierają łagodniejszego smaku, a chrupiąca panierka sprawia, że nawet niejadki będą zachwycone. To także świetna propozycja dla zapracowanych osób – kotleciki można przygotować wcześniej i odgrzać przed podaniem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Podane z ziemniakami puree i mizerią stanowią klasyczne danie obiadowe, a w towarzystwie świeżej sałatki i bagietki mogą być gwiazdą weekendowego grilla czy pikniku. Ich elegancki wygląd po przekrojeniu zrobi wrażenie na gościach!

Czy wiesz o tym?

Panierowanie kotlecików w trzech warstwach (mąka, jajko, bułka tarta) to sekret ich idealnej, złocistej i chrupiącej skórki. Warto odstawić uformowane kotleciki na kilka minut przed smażeniem – dzięki temu panierka lepiej przylgnie do mięsa i nie będzie odpadać podczas smażenia. Smażenie w głębokim tłuszczu zapewnia równomierne wysmażenie i soczystość.

Dla urozmaicenia

Spróbuj zastąpić pieczarki innymi dodatkami – kawałkiem żółtego sera, mieszanką warzyw lub suszonymi pomidorami. Możesz też wzbogacić masę mięsną o ulubione zioła – tymianek, rozmaryn czy majeranek świetnie komponują się z mięsem i grzybami, nadając potrawie wyrazisty aromat.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF