Składniki:
Makaron
250 gramów
Mleko
1 szklanka
Fix Knorr Mac'n Cheese
1 opakowanie
Ser cheddar
250 gramów
Masło
2 łyżki
łatwe
30 min.
3 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając szczyptę soli.
Krok 2
Na patelni podgrzać masło, potem wlać 1 szklankę mleka zmieszaną z fixem Mac'n Cheese Knorr. Mieszankę krótko zagotować.
Krok 3
Dodaj tarty ser cheddar do sosu i zamieszaj. Podgrzewaj aż ser się rozpuści. Na końcu wsyp szczyptę pieprzu.
Krok 4
Na patelnię z sosem położyć wcześniej ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Z góry można posypać dodatkowo startym serem. Jeśli sos okazał się zbyt gęsty, to można dodać odrobinę mleka.
Klasyczny Mac and Cheese – kremowy makaron z serem
Odkryj sekret idealnego Mac and Cheese – amerykańskiego klasyka, który podbił serca smakoszy na całym świecie! Ten prosty przepis pozwoli Ci przygotować kremowy, sycący makaron otulony aksamitnym sosem serowym w zaledwie kilkanaście minut.
Dla kogo?
Mac and Cheese to idealne danie dla całej rodziny. Dzieci uwielbiają jego kremową konsystencję i łagodny, serowy smak, a dorośli docenią szybkość przygotowania i możliwość dostosowania do własnych preferencji. To także świetna propozycja dla początkujących kucharzy – prosty przepis z gwarantowanym efektem!
Na jaką okazję?
Ten szybki makaron sprawdzi się jako błyskawiczny obiad w zabiegany dzień, kolacja przed telewizorem czy danie na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi. Możesz go również przygotować jako sycący dodatek do grillowanych dań lub jako samodzielne danie na lunch do pracy.
Czy wiesz, że…
Mac and Cheese wywodzi się z kuchni amerykańskiej, ale jego korzenie sięgają Europy. Pierwsze wzmianki o podobnym daniu pochodzą z XIII-wiecznych włoskich książek kucharskich! W USA stał się popularny dzięki Thomasowi Jeffersonowi, który zachwycił się podobnym daniem podczas pobytu we Francji.
Dla urozmaicenia
Podstawowy przepis możesz wzbogacić o podsmażony boczek, groszek, brokuły lub kurczaka. Eksperymentuj z serami – spróbuj połączenia cheddara z parmezanem lub goudą. Dla wyrazistego smaku dodaj szczyptę wędzonej papryki lub musztardy Dijon. Możesz też zapiec całość w piekarniku z bułką tartą na wierzchu dla chrupiącej skorupki.