Składniki:

Groch

200 gramów

Marchew

4 sztuki

Rosół wołowy Knorr

3 sztuki

Pietruszka

2 sztuki

Seler naciowy gałązka

5 sztuk

Por

1 sztuka

Ziemniaki

500 gramów

Boczek wędzony

400 gramów

Cebula

1 sztuka

Śmietana 12% mała

1 sztuka

Ziele angielskie

4 ziarna

Pieprz

12 ziaren

Liść laurowy

3 sztuki

Majeranek

1 łyżeczka

Sól

1 łyżeczka

medium

średnie

60 min.

6 os.

Grochówka z warzywami i boczkiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch namocz na noc w zimnej wodzie. Warzywa: marchew, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pora oraz cebulę posiekaj drobno.

Krok 2

Boczek i kiełbasę potnij w kostkę i obsmaż w nagrzanym garnku. Potem wsyp starte i pokrojone warzywa oraz groch. Wsyp przyprawy, kostki Knorr a następnie wszystko zalej 0,5 l wody i duś przez kilka minut.

Krok 3

Wlej do garnka 1,5 l wody i gotuj całość razem aż groch się rozgotuje. Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do gotującej się zupy na samym końcu.

Krok 4

Kiedy ziemniaki zmiękną, przypraw zupę majerankiem, pieprzem i serwuj.

Tradycyjna grochówka z warzywami i boczkiem

Rozgrzewająca grochówka z warzywami i boczkiem to klasyka polskiej kuchni, która nigdy nie zawodzi. Ta sycąca zupa łączy w sobie delikatność grochu z wyrazistym smakiem wędzonki i aromatem świeżych warzyw. Sekret doskonałej grochówki tkwi w powolnym gotowaniu i odpowiednim doborze składników.

Dla kogo?

Grochówka to idealne danie dla całej rodziny, szczególnie w chłodniejsze dni. Dostarcza cennego białka i błonnika, co czyni ją wartościowym posiłkiem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jest też świetną propozycją dla osób aktywnych fizycznie, które potrzebują sycącego posiłku po wysiłku.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta tradycyjna zupa sprawdzi się jako rozgrzewający obiad w zimowe popołudnie lub jako danie na nieformalnym spotkaniu rodzinnym. Grochówka to również doskonały pomysł na posiłek w ciągu pracowitego tygodnia – można przygotować ją w większej ilości i odgrzewać przez kilka dni.

Czy wiesz, że?

Groch to jedno z najstarszych uprawianych warzyw strączkowych na świecie. W polskiej tradycji kulinarnej grochówka była zawsze ceniona za swoją pożywność i ekonomiczność. Dodatek boczku i kiełbasy nadaje jej charakterystycznego, wędzonego aromatu, który jest znakiem rozpoznawczym tej zupy.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić swoją grochówkę dodając świeże zioła – tymianek lub rozmaryn. Dla ostrzejszego smaku warto dodać odrobinę wędzonej papryki lub kilka kropel sosu tabasco. Jeśli lubisz kremowe zupy, możesz zblendować część grochówki i połączyć z pozostałą częścią.

Zostaw komentarz