Składniki:

Olej z pestek winogron

3 łyżki

Masło

2 łyżki

Woda

3 łyżki

Cytryna pokrojona na ćwiartki

4 sztuki

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

2 łyżki

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Filety z łososia na parze

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone i osuszone filety łososiowe ze skórą umieścić w pojemniku, w którym będą się marynować. Połączyć olej z wodą i przyprawą Delikat. Polać łososia i odstawić na 30 minut. Oddzielić od marynaty.

Krok 2

Do dolnej części garnka parowego wlać wodę (około 1 litra) i dodać do niej Bulion na włoszczyźnie Knorr. Umieścić na palniku i doprowadzić do wrzenia. W górnej części garnka rozłożyć na spodzie liście pora - a na nich umieścić filety łososia. Ustawić na dolnej części. Gotować 20 minut na niskim ogniu.

Krok 3

Serwować z sałatą i ziemniakami skropionymi stopionym masłem i sokiem cytrynowym. Ja dodatkowo posypuję koprem.

Delikatny łosoś na parze – prosty przepis na wykwintne danie

Łosoś przygotowany na parze to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne filety z łososia, gotowane w aromatycznej parze, zachowują swoją soczystość i naturalny smak. Marynata z oleju, wody i przyprawy Delikat nadaje rybie wyrazistości, a gotowanie na liściach pora wzbogaca jej aromat.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników lekkiej, zdrowej kuchni. Łosoś przygotowany tą metodą zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze, a jednocześnie jest niezwykle delikatny w smaku. To propozycja dla osób dbających o linię, ceniących sobie proste, ale wyrafinowane potrawy, które nie obciążają organizmu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Filety z łososia na parze sprawdzą się zarówno jako codzienny, lekki obiad, jak i jako element wykwintnej kolacji. To danie, które zrobi wrażenie na gościach podczas rodzinnego spotkania czy romantycznej kolacji we dwoje. Podane z odpowiednimi dodatkami będzie eleganckim daniem głównym na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania potraw. Łosoś przygotowany w ten sposób zachowuje więcej witamin i składników mineralnych niż podczas smażenia czy pieczenia. Dodatkowo, ryba nie traci swojej naturalnej wilgoci, dzięki czemu pozostaje soczysta i delikatna.

Dla urozmaicenia

Podstawowy przepis możesz wzbogacić o marynowane kapary lub kolorowy ziarnisty pieprz. Zamiast kopru spróbuj posypać rybę świeżym rozmarynem, tymiankiem lub bazylią. Łosoś doskonale komponuje się również z sosem jogurtowo-koperkowym lub delikatnym sosem cytrynowym. Podaj z pieczonymi warzywami zamiast tradycyjnych ziemniaków dla jeszcze zdrowszej wersji tego dania.

Zostaw komentarz