Składniki:

Fasolka szparagowa

200 gramów

Cebula czerwona

1 sztuka

Przyprawa do gyrosa Knorr

1 łyżeczka

Sos pomidorowy Knorr

1 opakowanie

Pomidory w puszce

1 sztuka

Mielone mięso z indyka

300 gramów

Oliwki czarne (bez pestek)

12 sztuk

Parmezan (starty)

2 łyżki

Czosnek - ząbek

1 sztuka

Makaron Conchiglie

12 sztuk

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Aromatyczne conchilgioni z indykiem i oliwkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować makaron al dente.

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i zeszklić. Wsypać mielone mięso indycze, przyprawę do gyrosa i podsmażyć. Kiedy mięso się zetnie wsypać pomidory z puszki i fasolkę szparagową. Dusić aż fasolka stanie się miękka. Dodać przekrojone na pół oliwki. Odparować sos.

Krok 3

Sos pomidorowy Knorr wykonać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron wypełniać przygotowanym farszem - najlepiej używając małej łyżeczki. Warstwę sosu wlać na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie umieszczać makaron. Posypać tartym parmezanem. Makaron umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 10 minut.

Conchilgioni z indykiem i oliwkami – włoska uczta w polskim wydaniu

Aromatyczne conchilgioni z indykiem i oliwkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Te duże muszle makaronowe wypełnione soczystym farszem z mielonego indyka, oliwek i fasolki szparagowej tworzą danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Sekret tkwi w idealnie dobranym połączeniu składników oraz w sosie pomidorowym Knorr, który nadaje całości głębokiego, wyrazistego smaku.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej z polskim akcentem. Conchilgioni świetnie sprawdzą się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Lżejsza wersja klasycznych włoskich dań z makaronem – dzięki wykorzystaniu indyka zamiast tradycyjnej wieprzowiny czy wołowiny – zadowoli osoby dbające o linię.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To doskonały wybór na niedzielny obiad lub kolację z bliskimi. Efektownie wyglądające nadziewane muszle makaronowe mogą być także gwiazdą przyjęcia w stylu włoskim. Przygotuj je na romantyczną kolację we dwoje lub gdy chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym, a jednocześnie niezbyt skomplikowanym.

Czy wiesz, że…?

Conchilgioni to jeden z największych formatów makaronu w kształcie muszli. Ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa „conchiglia„, oznaczającego muszlę. Dzięki swojemu kształtowi idealnie nadają się do wypełniania farszami, które pozostają wewnątrz podczas pieczenia, tworząc małe kulinarne niespodzianki na talerzu.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem dodając suszone pomidory, kapary lub różne rodzaje sera. Zamiast indyka sprawdzi się również mielona cielęcina lub mieszanka mięs. Wegetariańska wersja? Zastąp mięso ricottą wymieszaną ze szpinakiem i orzechami piniowymi.

Zostaw komentarz