Składniki:

Cebula

8 sztuk

Pieprz

1 szczypta

Pomidory

2 sztuki

Sól

1 szczypta

Cytryna

2 sztuki

Ząbki czosnku

2 sztuki

Masło

2 łyżki

Oliwa

0.5 szklanki

Filety z dorsza

6 sztuk

easy

łatwe

60 min.

6 os.

Dorsz zapiekany w cebuli

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cytryny i pomidory na plastry.

Krok 2

Cebulę i czosnek pokrój również w plastry, a następnie usmaż na oliwie.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i włóż do niego posolone filety.

Krok 4

Pokryj podsmażoną cebulą i czosnkiem. Na każdej porcji ryby połóż krążek pomidora i cytryny.

Krok 5

Posyp solą i pieprzem, polej wodą i umieść w piekarniku. Piecz przez około 30 minut.

Dorsz zapiekany w cebuli – klasyk w nowoczesnym wydaniu

Dorsz zapiekany w cebuli to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrazistym smakiem. Soczyste filety z dorsza otulone karmelizowaną cebulą, z dodatkiem świeżych plastrów cytryny i pomidora, tworzą harmonijną kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Dorsz zapiekany w cebuli to idealna propozycja dla osób ceniących lekkie, ale sycące posiłki. Bogactwo białka zawarte w dorszu w połączeniu z aromatyczną cebulą sprawia, że danie to świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas diety odchudzającej. To również doskonały wybór dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie – przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a resztę pracy wykonuje piekarnik.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta prosta potrawa sprawdzi się jako codzienny obiad, ale również jako eleganckie danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Podana z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką stanie się centrum uwagi na stole. To także świetna propozycja na piątkowy obiad, gdy tradycyjnie sięgamy po ryby.

Czy wiesz o tym?

Dorsz to ryba o wyjątkowo delikatnym mięsie, które doskonale przyjmuje aromaty dodatków. Połączenie z cytryną nie tylko nadaje potrawie świeżości, ale również pomaga w przyswajaniu cennych składników odżywczych zawartych w rybie. Dodatek czosnku wzmacnia walory zdrowotne dania, wspierając odporność organizmu.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić potrawę o zioła – tymianek lub rozmaryn doskonale komponują się z rybą. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do cebuli kilka plastrów pora lub garść kaparów. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, posyp rybę przed pieczeniem szczyptą chili.

Zostaw komentarz