Składniki:

Cebula

1 sztuka

Ząbek czosnku

1 sztuka

Olej

100 mililitrów

Pieprz

1 szczypta

Jajko

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Śmietana 18%

200 mililitrów

Starty żółty ser

5 dekagramów

Mięso mielone

20 dekagramów

Poszatkowana biała kapusta

10 dekagramów

2 duże czerwone papryki

2 sztuki

Szklanka ugotowanego ryżu

1 szklanka

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Papryki z niespodzianką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Wsypujemy posiekaną cebulę i kapustę. Podsmażamy je razem przez moment.

Krok 2

Wkładamy mięso mielone i rozdrabniamy je podczas mieszania.

Krok 3

Wrzucamy czosnek i przyprawy: sól i pieprz ( + ewentualnie oregano, bazylię, majeranek ). Smażymy około 15 min.

Krok 4

Ostudzamy mięso, następnie łączymy z jajkiem, ryżem i odrobiną kurkumy.

Krok 5

Papryki kroimy na połówki. Usuwamy gniazda nasienne i wypełniamy starannie farszem.

Krok 6

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i umieszczamy papryki (można delikatnie skropić oliwą). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200C i pieczemy przez ok. 20 min.

Papryki z niespodzianką – aromatyczne danie dla całej rodziny

Papryki z niespodzianką to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i kolorami. Soczyste papryki wypełnione aromatycznym farszem z mięsa, ryżu i warzyw stanowią doskonałą propozycję na rodzinny obiad. Delikatnie upieczone w piekarniku nabierają słodkawego smaku, który idealnie komponuje się z wyrazistym nadzieniem.

Dla kogo?

Papryki z niespodzianką to doskonała propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają kolorowe „łódeczki” wypełnione smakowitym farszem, a dorośli docenią harmonię smaków i wartości odżywcze. To także świetna opcja dla osób poszukujących pełnowartościowego dania, które łączy w sobie warzywa, białko i węglowodany.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Papryki z niespodzianką można przygotować wcześniej i upiec tuż przed podaniem, co czyni je idealnym wyborem, gdy spodziewamy się gości. Świetnie komponują się z lekką sałatką lub pieczywem.

Czy wiesz o tym?

Papryka to skarbnica witaminy C – zawiera jej więcej niż cytryna! Podczas pieczenia część tej witaminy się zachowuje, dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych. Dodatek kurkumy do farszu nie tylko nadaje piękny kolor, ale również wzbogaca danie o właściwości przeciwzapalne.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa lub zastąpić je kaszą gryczaną dla wersji wegetariańskiej. Spróbuj dodać do farszu suszone pomidory, oliwki lub ser feta. Papryki możesz również podać z sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym, który doskonale uzupełni smak tego pysznego dania.

Zostaw komentarz