Składniki:
Pomarańcze
2 sztuki
Sól
1 łyżeczka
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
1 sztuka
Miód
1 łyżeczka
Pieprz mielony
0.5 łyżeczki
Kacze udka
4 sztuki
Rozmaryn igiełki
1 łyżeczka
średnie
90 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze umyj szczoteczką i zalej wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dołącz do nich miód.
Krok 2
Udka starannie oczyść, opłucz i osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem. Skrop sokiem z pomarańczy zmieszanym z miodem i skórką. Włóż udka przykryte do lodówki na kilkanaście godzin.
Krok 3
Udka umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop pozostałą marynatą i obłóż plasterkami drugiej pomarańczy. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zredukuj temperaturę do 160 st., dodaj bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz pod przykryciem około godziny. Potem odkryj i piecz dalej aż udka pięknie się zrumienią. Serwuj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą
Soczyste kacze udka w aromatycznej marynacie z pomarańczy i miodu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne mięso przesiąknięte cytrusowym aromatem i słodyczą miodu nabiera wyjątkowego charakteru podczas powolnego pieczenia. Rumiana skórka i rozpływające się w ustach mięso tworzą idealne połączenie smaków.
Dla kogo?
To danie sprawdzi się doskonale dla osób ceniących klasyczne smaki w nowym wydaniu. Kaczka z pomarańczami to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, ale cenią sobie sprawdzone połączenia smakowe. Delikatne mięso z nutą słodyczy i cytrusową świeżością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Na jaką okazję?
Kacze udka pieczone z pomarańczami to doskonały wybór na rodzinny obiad niedzielny czy uroczystą kolację. Eleganckie danie świetnie sprawdzi się podczas spotkań z bliskimi lub romantycznej kolacji we dwoje. Podane z pieczonymi ziemniakami i sezonowymi warzywami stworzy pełnowartościowy posiłek, który zachwyci gości.
Czy wiesz o tym?
Połączenie kaczki z pomarańczami to klasyka kuchni francuskiej. Cytrusy nie tylko nadają mięsu wyjątkowy aromat, ale również pomagają przełamać jego tłustość. Długie marynowanie mięsa w soku pomarańczowym z miodem sprawia, że staje się ono niezwykle soczyste i delikatne.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić smak dania dodając do marynaty odrobinę cynamonu lub goździków. Zamiast pomarańczy wypróbuj mandarynki lub grejpfruty. Kacze udka świetnie komponują się również z sosem żurawinowym lub pieczonymi jabłkami z cynamonem.