Składniki:

Dynia hokkaido

500 gramów

Pieczarki

300 gramów

Fix Kurczak w sosie dyniowym Knorr

1 opakowanie

Biała część pora

1 sztuka

Marchewka

2 sztuki

Tofu wędzone

200 gramów

Natka pieruszki

1 pęczek

Seler korzeniowy

1 plaster

Olej rzepakowy

4 łyżki

Wegańska alternatywa kwaśnej śmietany

200 mililitrów

Sól

1 szczypta

Pieprz czarny

1 szczypta

easy

łatwe

45 min.

3 os.

Gulasz dyniowo-pieczarkowy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki kroję na plasterki, podsmażam na oleju. Odkładam na talerz. Tak samo postępuję z tofu.

Krok 2

Na tej samej głębokiej patelni smażę drobno siekany por, seler starty na tarce warzywnej, marchew pokrojoną w kostkę.

Krok 3

Skórki z dyni nie obieram, jedynie usuwam nasiona. Kroję dynię w kostkę i wrzucam do warzyw. Dolewam szklankę wody i duszę na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać, powinny być nieco al dente, dodaję pieczarki. Knorr Fix Kurczak w sosie dyniowym mieszam w 100 ml wody i 200 ml śmietany. Dodaję do warzyw, doprowadzam do wrzenia, doprawiam solą, pieprzem, wsypuję posiekaną natkę. Gulasz serwuję z kaszą jęczmienną.

Gulasz dyniowo-pieczarkowy – jesienny comfort food

Aromatyczny gulasz dyniowo-pieczarkowy to doskonała propozycja na chłodniejsze dni, gdy organizm domaga się ciepłego, sycącego posiłku. Połączenie słodkawej dyni z wyrazistymi pieczarkami tworzy harmonijny duet smaków, który zadowoli nawet wybredne podniebienia.

Dla kogo?

Danie idealne dla wegetarian poszukujących pełnowartościowego posiłku. Dodatek tofu sprawia, że gulasz jest bogaty w białko, a różnorodność warzyw zapewnia kompleks witamin i składników mineralnych. To także świetna propozycja dla całej rodziny – dzieci pokochają słodkawy smak dyni, a dorośli docenią głębię aromatu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Gulasz sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Możesz przygotować go wcześniej – smakuje jeszcze lepiej po odgrzaniu! To również doskonały pomysł na jesienny wieczór z książką lub podczas weekendowego odpoczynku.

Czy wiesz, że?

Dynia to prawdziwa skarbnica beta-karotenu i witaminy A, wspierających odporność i zdrowie oczu. Pieczarki z kolei dostarczają cennego białka i witamin z grupy B. Kasza jęczmienna, będąca dodatkiem do gulaszu, jest bogata w błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na dłużej.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z tym przepisem dodając suszone pomidory dla kwaskowatej nuty lub gałkę muszkatołową dla głębszego aromatu. Zamiast kaszy jęczmiennej spróbuj podać gulasz z pęczakiem lub komosą ryżową. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj łyżeczkę wędzonej papryki lub szczyptę chili.

Zostaw komentarz