Składniki:

Awokado

1 sztuka

Rukola

2 łyżeczki

Krewetki

2 łyżki

Jajka przepiórcze ugotowane na twardo

2 sztuki

Kiełki

1 łyżka

Kostka bulionowa

1 sztuka

Suszone pomidory z bazylią

1 szczypta

easy

łatwe

45 min.

2 os.

Grillowane awokado z krewetkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grillujemy połówki awokado na patelni grillowej stroną wewnętrzną.

Krok 2

W rondelku gotujemy krewetki wraz z kostką bulionową.

Krok 3

Jajka dzielimy na połówki lub na 4 części. Rukolę płuczemy i osuszamy.

Krok 4

Na każde awokado układamy: rukolę, 1 jajko, krewetki i kiełki, a następnie posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią

Grillowane awokado z krewetkami – elegancka przekąska w 15 minut

Soczyste awokado spotyka się z delikatnymi krewetkami w tej prostej, a jednocześnie wyrafinowanej przekąsce. Grillowanie nadaje awokado lekko dymny aromat, który doskonale komponuje się z morskim smakiem krewetek. To danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem – intensywna zieleń rukoli, biel jajek i różowe krewetki tworzą kompozycję godną restauracyjnego talerza.

Dla kogo?

Idealna propozycja dla miłośników lekkich, ale sycących przekąsek. Doskonała dla osób dbających o linię – awokado dostarcza zdrowych tłuszczów, a krewetki są źródłem pełnowartościowego białka. Sprawdzi się również jako propozycja dla gości, którzy docenią niebanalne połączenie smaków.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Grillowane awokado z krewetkami to świetny pomysł na elegancką przystawkę podczas kolacji z przyjaciółmi lub rodzinnego obiadu. Sprawdzi się również jako lekki lunch w ciepły dzień. Możesz zaserwować je na romantyczną kolację we dwoje – przygotowanie zajmie Ci zaledwie 15 minut!

Czy wiesz, że…

Awokado, nazywane czasem „masłem natury”, zawiera więcej potasu niż banany i jest bogate w przeciwutleniacze. Grillowanie awokado wydobywa jego orzechowy aromat i nadaje mu przyjemną, lekko chrupiącą teksturę na powierzchni.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając świeżo wyciśnięty sok z limonki i posypując całość posiekaną kolendrą. Dla ostrzejszego smaku dodaj kilka kropel sosu sriracha lub posyp płatkami chili. Zamiast krewetek możesz użyć grillowanego łososia lub wędzonych kawałków kurczaka.

Pierogi

Zamów Pierogi już teraz!


Zostaw komentarz