Składniki:

Olej

4 łyżki

Jajko

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Cukier

4 łyżeczki

Mleko

1 szklanka

Mąka

0.75 szklanki

Ciasto:

Cukier waniliowy

1 opakowanie

Cukier puder

2 łyżki

Banany

5 sztuk

easy

łatwe

15 min.

5 os.

Banany w cieście

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany obierz, przetnij wzdłuż, a potem pokrój na mniejsze części.

Krok 2

Zmiksuj mleko z jajkiem, cukrami i solą. Dodaj mąki tyle, by ciasto miało gęstą konsystencję.

Krok 3

Banany zanurzaj w cieście i smaż na gorącym oleju do złotego koloru.

Krok 4

Oprósz cukrem pudrem.

Banany w cieście – słodka przekąska w mgnieniu oka

Banany w cieście to klasyczna przekąska, która zachwyca prostotą przygotowania i niebiańskim smakiem. Soczyste banany otulone puszystym ciastem i usmażone na złocisty kolor stanowią idealną propozycję na szybki deser lub podwieczorek. Wystarczy obrać banany, pokroić je wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki. Przygotowanie ciasta jest równie proste – wystarczy zmiksować mleko z jajkiem, dodać cukier i szczyptę soli, a następnie wsypać tyle mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zanurzone w cieście kawałki banana smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania apetycznego złotego koloru. Na koniec wystarczy posypać cukrem pudrem, aby cieszyć się pysznym, ciepłym deserem.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Ta słodka przekąska spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest idealna dla osób, które lubią proste, domowe desery bez zbędnych dodatków. Banany w cieście to również świetna propozycja dla zabieganych rodziców, którzy szukają szybkiego pomysłu na podwieczorek dla swoich pociech.

Na jaką okazję?

Banany w cieście sprawdzą się jako nieformalny deser na rodzinne spotkania, podwieczorek czy słodkie śniadanie w weekend. To również doskonała propozycja na niepogodę, gdy potrzebujemy czegoś ciepłego i pocieszającego.

Czy wiesz, że?

Banany są bogate w potas i witaminy z grupy B, co czyni ten deser nie tylko smacznym, ale i wartościowym. W wielu krajach Azji podobne smażone banany stanowią popularny przysmak uliczny, często podawany z lodami lub miodem.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak bananów w cieście dodając do ciasta odrobinę cynamonu lub wanilii. Gotowe banany świetnie komponują się z lodami waniliowymi, sosem czekoladowym lub karmelowym.

Zostaw komentarz