Składniki:

Ziemniaki o jędrnym miąższu pokrojonych w kostkę

250 gramów

Ząbek czosnku

2 sztuki

Pęczek bazylii

1 sztuka

Oliwa

1 szklanka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Starty parmezan

60 gramów

Śmietana 36%

30 mililitrów

Mrożony groszek

200 gramów

Bekon pokrojony w plasterki

300 gramów

Posiekana cebula

1 sztuka

Makaron farfalle

250 gramów

Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr

2 sztuki

medium

średnie

30 min.

4 os.

Farfalle z pesto i boczkiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiedy mówiłem koledze o recepturze na FARFALLE Z PESTO I BOCZKIEM, nieco się zaskoczył, że do makaronu dokładam również ziemniaki. Jednak należy pamiętać, że to nie jest potrawa dla szczupłych dziewcząt, a dla osób solidnie głodnych i zmęczonych. Taka dawka energii.

Krok 2

Zblenduj składniki pesto. Ziemniaki ugotuj w wodzie z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Odcedź i schłodź w zimnej wodzie. Ugotuj makaron w wodzie z kostką bulionową. Odcedź. Na patelnię dodaj oliwę, do zimnej wsyp cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj bekon pokrojony w kwadraciki. Smaż, delikatnie potrząsając patelnią. Wsyp groszek, dodaj śmietankę, gotuj 3-4 minuty. Ziemniaki połącz z makaronem, polej sosem, wymieszaj, dopraw do smaku, dodaj pesto. Posyp serem i ponownie wymieszaj.

Farfalle z pesto i boczkiem – energetyczna uczta dla głodnych

Farfalle z pesto i boczkiem to nie jest zwykły makaron – to prawdziwa bomba energetyczna dla osób, które potrzebują solidnego posiłku. Połączenie al dente ugotowanego makaronu, aromatycznego pesto, chrupiącego boczku i… tak, ziemniaków! To właśnie ten nieoczywisty składnik sprawia, że danie nabiera wyjątkowego charakteru i dostarcza dodatkowej porcji energii.

Dla kogo?

To danie stworzone jest z myślą o prawdziwych głodomorach – osobach po intensywnym wysiłku fizycznym, długim dniu pracy czy treningu. Nie jest to lekka przekąska dla osób na diecie, lecz pełnowartościowy posiłek, który skutecznie zaspokoi głód i dostarczy energii na wiele godzin.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Farfalle z pesto i boczkiem sprawdzi się idealnie jako sycący obiad po aktywnym dniu, kolacja przed dniem pełnym wyzwań lub jako danie na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi. To również świetny pomysł na szybki posiłek w chłodniejsze dni, gdy organizm potrzebuje więcej kalorii.

Czy wiesz o tym?

Dodanie ziemniaków do makaronu może wydawać się zaskakujące, ale to tradycyjny sposób serwowania pesto w niektórych regionach Włoch! Ziemniaki ugotowane w bulionie doskonale chłoną smaki i nadają całości kremowej konsystencji, jednocześnie zwiększając sytość dania.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami pesto – klasyczne bazyliowe, z rukoli czy suszonych pomidorów. Zamiast boczku sprawdzi się również pancetta lub szynka parmeńska. Dla lekkiej wersji możesz zmniejszyć ilość śmietanki i dodać więcej świeżych ziół.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF