Składniki:

400 g makaronu fusilli

4 posiekane gałązki natki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Śmietana 18%

2 łyżki

1 czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka

20 małych pieczarek (w naturalnej zalewie) przekrojonych na pół

2 łyżki posiekanych czarnych oliwek

2 łyżki posiekanych kaparów

200 g wędzonego boczku (bez skóry i kostek) pokrojonego w grubą kostkę lub w słupki

3 łyżki oliwy

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

medium

średnie

30 min.

4 os.

Fussili po prowansalsku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Doprowadź do wrzenia 1,5 l wody w dużym garnku, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, zamieszaj trzepaczką i gotuj przez minutę. Następnie wsyp makaron, ugotuj al dente. Do rondla dodaj oliwę, podgrzej ją i umieść boczek. Smaż, poruszając drewnianą łyżką, aż zrumieni się, a następnie dodaj cebulę i zeszklij ją. Wsyp kapary, oliwki i odcedzone pieczarki. Smaż minutę lub dwie, nieustannie mieszając, by „oderwać" smak z dna rondla. Połącz ze śmietaną, zagotuj. Dodaj odcedzony makaron, wymieszaj, dorzuć pokruszoną minikosteczkę czosnkową i posiekaną natkę. Jeśli potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz ozdobić gałązką natki.

Fusilli po prowansalsku – smak słonecznej Prowansji na Twoim talerzu

Fusilli po prowansalsku to aromatyczne danie, które przeniesie Cię wprost na południe Francji. Kremowy sos z dodatkiem kaparów, oliwek i pieczarek tworzy harmonijną kompozycję smaków, która doskonale komponuje się z al dente ugotowanym makaronem.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników śródziemnomorskich smaków. Połączenie delikatnej śmietany z wyrazistymi dodatkami zadowoli zarówno osoby lubiące klasyczne smaki, jak i poszukiwaczy kulinarnych przygód. To propozycja, która spodoba się całej rodzinie – od najmłodszych po najstarszych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Fusilli po prowansalsku sprawdzi się jako szybki obiad w ciągu tygodnia, ale również jako eleganckie danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt zachwyci wszystkich przy stole. To także świetny pomysł na lekki posiłek w letni wieczór.

Czy wiesz, że…

Prowansalska kuchnia słynie z wykorzystania świeżych ziół i lokalnych produktów. Kapary, będące istotnym składnikiem tego dania, to w rzeczywistości pąki kwiatowe krzewu kaparowego, które po odpowiednim przygotowaniu zyskują charakterystyczny, lekko pikantny smak.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając suszone pomidory lub świeże, pokrojone w kostkę. Dla bardziej wyrazistego smaku warto dodać odrobinę tartego parmezanu lub innego dojrzałego sera. Wegetarianie mogą pominąć boczek, zwiększając ilość pieczarek dla zachowania sytości potrawy.

Zostaw komentarz