Składniki:

Dynia hokkaido

400 gramów

Roślinne kawałki a'la kurczak

160 gramów

Napój sojowy

100 mililitrów

Słodka papryka

1 łyżeczka

Wegańska alternatywa serka topionego

80 gramów

Wegańska alternatywa dla tartego sera

150 gramów

Wegańska alternatywa mozzarelli

50 gramów

Gotowe ciasto na pizzę

1 opakowanie

Świeży tymianek kilka gałązek

1 sztuka

Margaryna

2 łyżki

Oliwa

2 łyżki

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

medium

średnie

65 min.

4 os.

Zapiekana „pizza” na Halloween

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię opłucz, podziel na mniejsze części (bez nasion), polej oliwą, przypraw solą i pieprzem, a następnie upiecz w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Następnie przełóż dynię do głębokiego naczynia i zblenduj na puree. Temperaturę piekarnika podnieś do 200 stopni.

Krok 2

W międzyczasie ciasto na pizzę delikatnie rozwałkuj na duży płat. Wytnij dwa spore trójkąty na oczy, jeden mniejszy trójkąt na nos i półksiężyc na usta. Zrób w cieście otworki widelcem. Z pozostałego ciasta wytnij 14 kwadratów zbliżonej wielkości.

Krok 3

Roślinne kawałki a'la kurczak i mozzarellę podziel na drobniejsze części.

Krok 4

W obszernej misce połącz kawałki roślinnego a'la kurczaka z serkiem topionym, serem tartym i mozzarellą. Dodaj do mieszaniny łyżkę puree z dyni, wszystko razem wymieszaj i przypraw solą, pieprzem oraz papryką.

Krok 5

Serową mieszankę nałóż na kwadraty ciasta i uformuj kulki. Kulki umieść na brzegu okrągłego naczynia do pieczenia. Środek formy posmaruj puree dyniowym i umieść na górze oczy, nos i usta. Wszystkie elementy z ciasta pizzowego posmaruj pędzelkiem napoju sojowego. Całość piecz w 200 stopniach przez około 20 minut, aż będzie zarumienione.

Krok 6

Roztop na patelni margarynę. Gotowe danie wyciągnij z pieca, polej margaryną i obsyp listkami świeżego tymianku.

Halloweenowa Zapiekana „Pizza” z Dynią

Szukasz pomysłu na efektowne danie, które zachwyci Twoich gości podczas Halloween? Nasza zapiekana „pizza” z dynią to prawdziwy hit, który łączy w sobie smak i przerażający wygląd! Kremowe puree dyniowe, rozpływający się ser i chrupiące ciasto tworzą kompozycję, której nikt się nie oprze.

Dla kogo?

Ta zapiekanka to idealna propozycja dla rodzin z dziećmi, które uwielbiają halloweenowe atrakcje. Przygotowanie „pizzy” może być świetną zabawą dla całej rodziny – dzieci z pewnością pokochają wycinanie „strasznych” elementów z ciasta i formowanie serowych kulek. To również doskonała opcja dla wegetarian, dzięki wykorzystaniu roślinnych zamienników mięsa.

Na jaką okazję?

Oczywiście na Halloween! Ta efektowna zapiekanka będzie gwiazdą każdego halloweenowego przyjęcia. Jej przerażający wygląd z oczami, nosem i ustami wyciętymi z ciasta sprawi, że goście będą pod wrażeniem Twoich kulinarnych umiejętności. Możesz ją również przygotować na jesienny wieczór filmowy z przyjaciółmi.

Czy wiesz o tym?

Dynia to nie tylko halloweenowy symbol, ale również skarbnica witamin i minerałów. Zawiera dużo beta-karotenu, witaminę C oraz błonnik. Jej kremowa konsystencja po upieczeniu doskonale komponuje się z serami, tworząc aksamitną bazę dla naszej zapiekanki.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do serowej masy – spróbuj dodać suszone pomidory, oliwki lub ulubione zioła. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wzbogać danie o szczyptę chili lub wędzonej papryki. Dla bardziej wyrazistego smaku, możesz też zastąpić część sera mozzarella intensywnym serem pleśniowym.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Słoje kuchenne

Zamów Słoje kuchenne już teraz!


image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF